EkonomiManşet

ILO’dan daha fazla “yeşil iş” çağrısı

0

almanya yenilenebilir2Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO) hükümetleri iklim konusunda daha kalıcı politikalar izleyerek daha fazla ve daha nitelikli işler  yaratmaya çağırdı.  Bu çağrı Paris’te Aralık ayında yapılacak COP’1 İklim görüşmeleri için hazırlanan bir raporda yer aldı.

Bu doğrultuda bir çok olumlu görüş bulunsa da iklim değişikliğiyle mücadelenin ekonomiye ve istihdama zarar vermeyeceğinin görülmesi için çok mesafe alınması gerekiyor.

Yeterli bir geçiş süreci sonrası, eğer doğru yönetilirse, iklim için mücadelenin daha fazla nitelikli işgücü istihdamı, yoksullukla ve sosyal dışlanmışlıkla mücadele açısından yepyeni imkanlar ve fırsatlar çıkartabileceği görülüyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre düşük karbon ekonomisi önümüzdeki 20 sene içinde  60 milyon yeni istihdam yaratabilecek.

İklim Grubu ( The Climate Group) yöneticisi Mark Kenber “ daha iyi bir çevre, daha iyi iş” diyerek özetliyor ve yaşanabilir bir çevrenin sürdürülebilir bir büyüme için önemine işaret ediyor.  Geçmişte, iklim için mücadelenin istihdama tehdit olacağını ileri süren ve önceliğini istihdamı korumak ve  büyütmek olarak  gören ILO’nun düşük karbon ekonomisine geçiş savunması son derece önemli.

İklim Grubu destekçileri arasında bulunan IKEA, Nestle , Philips gibi dev uluslararası şirketler bile düşük karbon ekonomisine geçişin ekonomik önemini kavramış durumda ve %100 yenilenebilir enerji için yatırım yapıyorlar.  Hatta bazı dev şirketler hükümetleri iklim için acil önlemler alınması için baskı oluşturmaya başladılar.  Mark Kenber “ düşük karbon ekonomisine geçiş için yeterli teknolojimiz var, şimdi ihtiyacımız siyasi irade, ILO raporu bu yönde çok önemli ve birlikte bu değişimi yapabiliriz” diyor.

ILO raporu destek politikalarının önemini ortaya koyuyor ve iklim için kayıtsız kalmanın anlamsızlığına dikkat çekiyor. Eğer hükümetler gerekli adımları atmazlarsa ödenecek bedeller çok daha büyük olabilir. New York’taki Sandy kasırgası 150 000, Bengaldeş’teki Sidr siklonu 567 000 ve 2014’te Filipinler’de gerçekleşen  Hagupit tayfunu 800 000 kişiyi işinden etmiş.

Yapılan çalışmalar gerekli önlemler alınmaz ve atmosfere bu hızla sera gazı bırakmaya devam edildiği takdirde ekonomideki verimlilik oranları  2030’da %2.5, 2050’de ise 7.2 oranında düşeceğini gösteriyor.

Sonuç olarak ILO, Paris’te varılacak  iklim anlaşmasının iklim değişikliği sonucu istihdamın  olumsuz etkilenmesini engelleyecek tedbirler alınmasını, ve düşük karbonlu sektörlerin öne çıkarılarak yeni ve nitelikli iş olanaklarının yaratılmasını talep ediyor.

Sosyal etkilere de vurgu yapılan  ILO’nun talepleri arasında Paris’te alınacak kararlarda yeşil işler doğrultusunda eğitime önem verilmesini, sosyal koruma, mikro sigortalar ve kamu istihdamı konularına önem verilmesi bulunuyor.

 

Yeşil Gazete ( kaynak:the climate group web sitesi)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.