Doğa MücadelesiManşet

Ordu’nun Kumru ilçesinde doğal sit alanındaki 7300 meşe ağacı katledildi

0
Foto: kuzeyormanları.org

Siyanürlü altın aranmasına karşı verdiği mücadeleyle son dönemde adını  sıkça duyduğumuz Fatsa’nın kuzeyinde  yer alan Ordu’nun Kumru ilçesindeki  Tarihi Kuşnefak Kalesi çevresinde geçen hafta taş ocağı yapımı bahanesiyle  7300 meşe ağacı  katledildi. Doğal sit alanı da olan arazinin kaya üstüne kurulduğunu, bölgenin kendine has özellikler taşıdığını belirten  köylüler , en az 100 yıllık ağaçların kesildiğini ve kayanın üstünde tekrar ağaç yetişmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylüyor .  Toplam 20 bin meşe ağacının bulunduğu 30 dönümlük arazi aynı zamanda sincap, gelincik, kuş türlerine  diğer çeşitli yaban hayvanlarına  , endemik bitkilere ev sahipliği yapıyor .

Foto: kuzeyormanları.org

Foto: www.kuzeyormanları.org

Sabah 6 saatlerinde aniden başlatılan kesimden ,  bölge  halkının saatler sonra haberi oldu.  Kolluk kuvvetleriyle mücadele de 7300 ağacın katliamından sonra başladı . Şimşir bitkisinin yetiştiği yegane  bölge olarak da ifade edilen arazide kıyımın devam etmesine karşı önlem olarak ilçede imza standları açıldı , çadırlar kuruldu sabah 6 gece 12 nöbeti başladı , önümüzdeki günlerde de konuya Türkiye genelinde dikkati çekmek için Change.org’da kampanya başlatılması planlanıyor.

Son duruma göre Tarihi Kuşnefak Kalesi çevresinin doğal SİT alanı olma özelliği kaldırılarak  Ordu Valiliği tarafından iş adamı Cengiz Dikici’ye taş ocağı açması için ÇED olumlu kararı verilmiş fakat bölge halkı bu ÇED raporuna itiraz etmiş ve yeni bilirkişi atanmasını istemişti. Yeni bilirkişi atanması talebi ise Ordu Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine dava Danıştay’a taşınmıştı . Böylece kıyıma , Danıştay’daki temyiz davası devam ederken şirketin çalışma ruhsatı alması için Giresun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verilen resmi olmayan onayla başlanmış oldu.

Kumru Belediye Başkanı G. Murat Hatipoğlu, 15 Ekim 2014 tarihinde  konuk Belediye Başkanı Tuncay Kiraz ile birlikte Kumru’da yeni yapılan caminin bahçesine hatıra ağacı diktikleri için İki Başkan Birlikte Ağaç Dikti  manşetleriyle haber olmuştu .

Yeşil Gazete

Pınar Demircan

You may also like

Comments

Comments are closed.