DünyaManşet

Yunanistan’da kemer sıkma karşıtı koalisyon

0

150126101150_tsipras_kammenos_624x351_reutersYunanistan genel seçimlerini kazanan radikal sol Syriza ile kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sağcı Bağımsız Yunanlar partisi koalisyon kurma konusunda anlaştı.

Bağımsız Yunanlar Partisi Başkanı Panos Kammenos, Syriza lideri Aleksis Tsipras ile görüşmesinin ardından “Bu andan itibaren artık bir hükümet vardır, yeni başbakana güven oyu vereceğiz” dedi.

AFP haber ajansının aktardığına göre bir Syriza yetkilisi de ‘iki partinin parlamentoda çoğunluğu sağlamak ve hükümet kurmak için aralarında ittifak kuracağını’ söyledi.

Seçimlerde oyların yüzde 36’dan fazlasını alan Syriza 300 sandalyeli parlamentoda 149 sandalyeyi garantilemişti. Syriza’nın salt çoğunluğu elde etmek için iki sandalyeye daha ihtiyacı vardı.

Yunanistan’ın yeni Başbakanı olması beklenen Aleksis Tsipras’ın yeni kabineyi de bugün açıklaması bekleniyor.

Syriza’nın Mali Planlama yetkilisi Giorgos Stathakis bugünkü açıklamasında, yeni hükümetin Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Avrupa Komisyonu’ndan oluşan troykayla görüşme planları olmadığını, onun yerine doğrudan hükümetlerle masaya oturmayı düşündüklerini söyledi.

Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı olması beklenen Yanis Varufakis de BBC’ye yaptığı açıklamada, ‘kemer sıkma rejiminin Yunanistan’ı borç sömürgesine dönüştüren bir tür işkence politikası olduğunu’ ifade etti. Syriza lideri Tsipras, seçim vaadinde ülkenin 240 milyar euro’luk kurtarma paketini yeniden müzakere edeceği ve Yunanistan’ın ‘onurunu yeniden inşa edeceği’ sözünü vermişti.

Bazı Avrupalı liderler Yunanistan’ın yeni yönetiminin ‘ülkenin daha önceden imzaladığı anlaşmalara uyması gerektiği’ yorumunu yapıyor.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank Başkanı, Jens Weidmann, “Yeni Yunanistan hükümetinin tutamayacağı ve ülkenin kaldıramayacağı sözler vermemesini umduğunu” söyledi.

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveld de VRT televizyonuna yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın para birliği kurallarına saygı duyması gerektiğini” belirtti ve yine de bazı esneklikler tanınabileceğini ifade etti.

BBC’ye konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da, Syriza’nın sözlerinin yerine getirilmesinin çok zor olduğunu ve euro bölgesinin mevcut talepleriyle uyumlu olmadığını dile getirdi.

İtalya’nın AB Bakanı Sandro Gozi ise diğer liderlere kıyasla daha iyimser yaklaştı ve “Avrupa’da büyüme, yatırım ve işsizliğe karşı mücadeleye doğru bir değişim için yeni fırsatlar olduğundan” bahsetti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.