DünyaManşet

Syriza’nın zaferi Yunanistan Yeşilleri’ne tek milletvekilliği getirdi

0
Yorgo Dimaras

Radikal sol parti Syriza‘nın zaferiyle sonuçlanan Yunanistan seçimlerinde Yeşiller de Yunanistan tarihinde ilk kez Parlamento’ya bir milletvekili sokmayı başardı.

Yorgo Dimaras

Yorgo Dimaras

Bir koalisyon protokolü yaparak Syriza listesinden seçimlere giren Yunanistan’ın yeşil partisi Ekolojist Yeşiller, farklı bölgelerden 21 adayla Syriza listelerinde yer almıştı. Yeşiller bu adaylardan 4-5 milletvekili çıkartmayı bekliyorlardı. Ancak Syriza listesinden giiren yeşil adaylardan sadece biri, Atina bölgesinde seçime giren Yorgos Dimaras milletvekili seçilebildi. Daha önce Attica Bölge Meclisi Vekili olan Dimaras, böylece Yunanistan’ın ulusal meclise giren ilk milletvekili oldu.

Messolonghi’de doğan Dimaras, askeri cuntaya karşı mücadelede yer almış ve hapis yatmıştı. Ekoloji, barış, sosyal adalet ve doğa koruma alanlarında çalışan Dimaras, ekonomist.

2012 seçimlerinde %2,94 ile %3’lük barajın kılpayı altında kalan Yunanistan Yeşilleri bu kez Syriza’yı destekleme kararı vermişti.

Syriza-Yeşiller seçim afişi

Syriza-Yeşiller seçim afişi

Yunanistan Yeşilleri’nin daha önce Avrupa Parlamentosu’na da bir temsilci göndermeyi başarmıştı.

Pazar günkü seçimlerde zafer kazanan Syriza %36,3 oyla 149 milletvekili çıkardı. Ancak çoğunluğu sağlayamadığı için Bağımsız Yunanistan partisiyle koalisyon kurma kararı aldı.

Yeşiller’in Syriza’yla olan koalisyonlarını nasıl sürdürecekleri ve hükümette yer alıp almayacakları henüz belli değil.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.