Ekolojik YaşamManşet

Van’a ekolojik köy hazırlıkları son aşamada

0

Türkiye’nin ilk en büyük Ekolojik Köyü Van’da kurulacak. 12 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan proje Güneş Evi, Perma Tarım, Saman Evi gibi unsurlardan oluşacak ve evsel atıklardan gübre, foseptikteki metan gazı enerjiye dönüştürülecek. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, “İnandığımız gibi yaşamak istiyoruz, o yüzden bu projeyi başlattık” diye konuştu.

16...

 

Diclehaber’de yer alan habere göre Yüksek Mimarlar Kemal Mükremin Barut ve Yavuz Bawer Barut ile Ziraat Mühendisleri Levent Ayyıldız ve Şeref Demir tarafından hazırlanan Güneş Evi ve Ekolojik Köyü projesi Van Belediyesi tarafından kabul edildi. Van’ın Fidanlık alanındaki 12 dönüm arazi üzerinde kurulması tasarlanan proje 5 ana unsurdan oluşuyor. Güneş Evi, Saman Balyası Ev, Isıl Duvar Ev, Kompost Ev, Sürdürülebilir Tarım (Perma Kültür) öğelerinden oluşacak olan köydeki bütün enerji ve tüketim maddeleri doğal yollardan elde edilecek.

Saman Balyasından Tüm Enerjisini Güneşten Alacak Ev

Proje ile hem tüm enerjisini güneşten alacak ve Zemin üzerinde iki katlı inşa edilmesi tasarlanan Güneş Ev hem de Türkiye’de daha önce denenen ve ekolojik ucuz konut örneği olarak kabul edilen Saman Balyası Ev (Straw Bale House) de ekolojik köyde hayata geçirilecek. Yirmi altı metrekare foto volataik yüzey ile elektrik enerjisini, yirmi sekiz metrekare güneş toplayıcı alanıyla da sıcak su ve ısınma suyu ihtiyacını karşılaması tasarlanan Güneş Evin, mutfakta yemek pişirmede kullanılacak olan enerji de foseptik çukurlarında elde edilen metan gazından karşılaması tasarlanıyor.

Kompost Deposu

Ayrıca köyde kurulacak olan Kompost Deposu yöntemiyle de köydeki bütün fidanlık alanının evsel atıkları biriktirilerek doğal gübreye dönüştürülecek. Doğal gübreler sürdürülebilir tarım Alanında kullanılacak ve bunun dışında üretim için başka hiç bir gübre kullanılmayacak. Bu yöntemle Sürdürülebilir Tarım’a bir diğer deyişle Perma Kültürün hayata geçirilmesi planlanıyor. Halka da açık olması planlanan ekolojik köyün bir diğer güzelliği ise ekolojik-komünal yaşam için bir prototip olarak eğitim amaçlı kullanılacak olması.

(Dicle Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.