ManşetUlaşım

İzmir’de yeni ulaşım zammı protesto edildi

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü üyesi ve destekçisi yaklaşık 100 kişi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni yıl itibari ile uygulanan %12’lik ulaşım zammını, basın açıklaması ile protesto etti. Protesto, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının önünde, saat 13:00’te gerçekleştirildi.

15...

HDP İzmir İl Başkanı Mizgin Irgat‘ın okuduğu metinde, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği sosyal belediyecilik sözünden ve anlayışından uzak, ticari belediyecilik yaptığı ileri sürülürken, Belediye’nin aldığı kararlarda yerel halkın katılımını sağlaması gerektiğini vurguladı.

İzmirlilerle Alay Ediliyor

Basın açıklaması metninde, İzmir’de, şehir içi ulaşımda yeterli hazırlık yapılmadan başlatılan aktarmalı taşımanın bir eziyete dönüştüğü ve İzmirlilerin tepkilerinin devam ettiği ifade edildi. Henüz bu tepkiler devam ederken %12 oranında zam ile yeni yıla başlanmasının sosyal belediyecilik ile bağdaşmadığı vurgulanan açıklamada, yapılan zamla, çalışan bir kişinin toplu ulaşım giderinin aylık en az 135,00 TL’ ye yükseldiği ve bu rakamın asgari ücretin yaklaşık % 15’i olduğu belirtildi.

HDP İzmir İl Örgütünün açıklamasındaki iddiaya göre, daha önce 1 Haziran 2009’da yaklaşık % 50’ye varan zam yapılmış, örgüt  bu zamma karşılık dava açmış ve yürütmeyi durdurma ile zammın iptali kararı alınmış ancak mahkeme kararı, Belediye tarafından yalnızca bir pazar günü 27 Aralık 2009’da uygulanmış, ertesi gün mahkemenin iptal ettiği zamdan daha yüksek zam yapılmış. Mahkeme bu zammı da iptal etmiş, buna rağmen 1 Haziran 2009’dan 1 Aralık 2010 tarihine kadar hukuka aykırı zamlı tarife uygulanmış ve İzmirlilerin cebinden % 50’yi aşan miktarda fazla para alınmış. Açıklamanın devamında “İzmirliler toplu ulaşımda alacaklı iken, borcunu ödemeyen ve sürekli alacak çıkartan belediyecilik anlayışı bir kez daha ulaşıma % 12 oranında zam yaptı, üstelik bunu sembolik olarak nitelendirdi. Toplu ulaşım sistemindeki sorunlar devam ederken yapılan zam İzmirlilerle alay etmektir” ifadesine yer verildi.

Ulaşıma Ulaşma Problemi

16İzmir Metro A.Ş’nin internet sitesinde yayınlanan duyuruya göre, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yılda başlattığı zam yanısıra, istasyonlarda kartlara para yükleyen makinelerde, 15 Ocak 2015 tarihinden itibaren bozuk para ile yükleme yapılamayacak. Bu uygulamaya dair açıklamada “yani yol parasını 50 kuruş, 1 lira ile denkleştirenlere ulaşım hakkı tümden kapatılacak” şeklinde tepki gösterildi ve “herkesin kent yaşamına eşit fırsatlarla katılma hakkı vardır, toplu ulaşım kent yaşamına katılmanın birinci koşuludur, bu nedenle herkesin yararlanabileceği bir kamu hizmeti olarak sunulmalıdır. Halkların Demokratik Partisi olarak; Toplu ulaşım, su gibi kent yaşamı için vazgeçilemeyecek hizmetlerin ticari işletmecilik olarak görülmesi yerine kamu hizmeti olarak maliyetine ve ucuz olması gerektiğine inanıyoruz. Gerçek sosyal belediyecilik anlayışı budur.” ifadeleri ile Belediye’nin uygulamaları eleştirildi.

Halk Söz Sahibi Olmalı

Basın açıklaması metninde, demokratikleşmenin ve özgürleşmenin, demokratik ve yerinden, özerk yerel yönetimlerle gerçekleşeceği belirtildi. Kent sakinlerinin, ulaşım ve ulaşım zamları dahil, yaşamlarını etkileyen her konuda söz sahibi olması gerektiği ifade edilirken, su, toplu ulaşım gibi kent yaşamının temeli olan hizmetlerin ticaret konusu edilmemesi gerektiğini vurgulandı.

Basın açıklaması, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “toplu ulaşıma yapılan haksız ve insafsız zammı geri alın” çağrısı ile son verildi.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.