EnerjiManşet

Giresun ve Ordu’daki Hesler için emsal niteliğnde iptal kararı

0

Ordu İdare Mahkemesi Giresun ve Ordu’da yapılmak istenen HES’lerin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) olumlu kararının çevre mevzuatı hükümleri ile hukuka uygun olmadığına karar vererek ÇED’leri iptal etti.

17...

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu’ndan Ertuğrul Gönül’e göre HES’lerin zararlarının mahkemece görülmesi diğer HES’lerin durdurulması için de önem arzediyor.

Gönül, iptal kararlarını şu şekilde değerlendirdi;

“Ordu’nun Kabatas ilçesi Belen Mahallesi ve Gölköy ilçesi Direkli Beldesi sınırları içinde bulunan Direkli Çayı üzerinde yapılması planlanan Erkan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED’i mahkeme tarafından iptal edildi.

Ayrıca Giresun’un Dereli ilçesinde Aksu Deresi üzerinde kurulması planlanan İkisu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED kararının iptali için de dava açılmıştı. Bu davada da mahkeme bilirkişinin belirlemelerine dikkat çekerek HES şirketlerinin aleyhine karar verdi.”

Ordu’daki Erkan HES‘le ilgili süreçte, bölge halkı havzada yaşayan, koruma altında bulunan su samurlarının HES’ler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve su olmadığı zaman yaban hayatın biteceğini, tarım yapamayacaklarını söyleyerek tepki göstermiş, tepkiler yerel basında da yer almıştı.

Erkan HES’in ÇED’iyle ilgili Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açılmıştı.

(Bianet)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.