DoğaManşet

Vandana Shiva, “Sorun ne olursa olsun çözüm tohumda ve toprakta”

0

Jon Queally tarafından CommonDreams’de yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Bahar Baştüzel’in çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Bu sene ‘Uluslararası Toprak Yılı’ olarak ilan edildi ama Dr. Vandana Shiva’ya göre bir sonraki yıl, gerçek demokrasi ile tüzel güçlere karşı verilen savaşın kazanılması konusunda oldukça önemli gelişmelere sahne olacak.

17

“Gezegenin tamamı dirilen hayat ve yenilenen sevgiyle tek bir çatı altında toplanana kadar insanla, tohumla, toplumla, toprağını karış karış ektiğimiz diğer dünyayı yaratmaya devam edeceğiz. Asla vazgeçmeyeceğiz”—– Vandana Shiva

Dr. Shiva petrolün yarattığı problemlere cevabın toprakta, umudun ise her yerdeki organik bahçelerde olduğunu, gerçek gıda yetiştiren çiftliklerin dünyayı mahvolmanın eşiğine getiren küresel neoliberalizmin gövde gösterisine son vermeye yardımcı olacak güçte olduğunu söyledi.

Geçen yıl Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Organizasyonu ‘büyüyen şehirlerin, ormanların yok edilmesinin, sürdürülebilir olmayan toprak kullanımının, kirliliğin, aşırı otlatma ve iklim değişikliğinin dünyanın gıda ve çiftçilik sistemlerini tehdit ettiği’ gerekçesiyle 2015 yılının  ‘Uluslararası Toprak Yılı’ olarak kutlanacağını resmi olarak ilan etti.

Hangi sorunla karşılaşırsak karşılaşalım cevabını tohum ve toprakta buluyoruz. Şiddet ve savaş sorunu, açlık ve hastalık sorunu, demokrasinin yok edilmesi sorunu. – Dr Vandana Shiva.

Birçokları Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun beyanını büyük ölçüde sembolik bir jest olarak görüyor. Birçok organik gıda ve sürdürülebilir tarım destekleyicisi de bu adlandırmayı kendi mesajlarının da bir parçası olarak görmeyi tercih ediyor. Toprağın ve toprak sağlığının küçümsenmemesi gerektiğini, bunun aksine bu meselelerin insanlığın dünyanın ekonomik sistemi, demokrasisi, enerji üretimi ve kendini beslemesi konularındaki dönüşüm için yapması gereken tartışmaların ve politika değişikliklerinin merkezine yerleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sözkonusu sorunlar ve mücadeleri özetleyen bir nitelikle, dünyanın en tanınmış demokrasi ve organik tarım savunucularından biri olan Hindistanli aktivist ve tohum-kurtarma organizasyonu Navdanya’nın kurucusu Dr. Vandana Shiva, ekonomik eşitlik, tarımsal çevrebilim, iklim eylemciliği ve sosyal adalet için çalışanların yeni yılını kutlayan bir video yayınladı.

Videoda Shiva, insan hakları ve Toprak Ana’ya karşı tüzel güçlerin sergilediği doymazlık ve saygısızlığa, insan haklarını ve gezegenin hayatı sürdürebilirliğini tahrip eden neoliberal ekonomik modele karşı savaşan herkesi takdir ediyor. 2014 yılının ‘Hepimiz Tohumuz’ cümlesinin dünyada geniş yankı bulduğunu söylüyor ve ‘bir süre toprak altında olabiliriz, ama zamanı geldiğinde çimlenip bütün potansiyelimizle filiz vereceğiz’ diyor.

Vandana Shiva 2015’in başlamasıyla beraber ‘Toprak Yılı’nı dört gözle bekleyen küresel aktivistlerin, iklim, ekonomi ve sosyal adalet kavramları için gerekli olan küresel hareketin temelini oluşturan kişi ve organizasyonların bu seneyi ‘toprağa benzerlik, toprakçılık ve kökleşme’ yılı olarak anmasını sevinçle karşılıyor.

Önümüzdeki yıl aktivistlerin ve iyi niyetli vatandaşların ektiği ve ekeceği ‘Umut ve sevgi’, ‘Bereket ve yaratıcılık’ tohumlarının, politik ve kültürel tohumlar olmanın yanı sıra ‘çoğalacağını ve yol gösterici olacağını’ da sözlerine ekliyor. ‘Tohum yılı’nda, ‘Toprak Ana ile aramızdaki bağı kutlayalım. Bizler de sonuç olarak topraktan geliyoruz’ dedi.

Dr. Shiva, ‘Karşılaştığımız her krizin çözümünü tohum ve toprakta buluyoruz. Şiddet ve savaş, açlık ve hastalık, demokrasinin yok edilmesi krizleri. Tüzel güçler kendilerini bize birer kişi olarak gösteriyorlar, bizi buna inandırmaya çalışmalarına izin vermeyeceğiz. Onlar resmi kurumlardır ve yerleri de orasıdır. İnsanlar hangi iş etkinliğinin sürdürebilirlik sağlayacağına demokratik işleyişlerle izin verir. Hangisinin adil ve yansız olduğuna, hangisinin gezegendeki hayata, tüm canlılara ve tüm insanlara saygı çerçevesi içinde değer verdiğine karar verir.’ dedi.

18

Shiva tüzel kişiler tarafından Hawaii’deki Vermont ve Maui gibi yerlerde genetiği değiştirilmiş organizmalara (GDO)’nun yasaklanmasını savunan vatandaşlara karşı açılan davaların şirketlerin kendilerini kişi olarak gösterme çabalarıyla ortaya çıkan bir maskaralık örneği olduğunu belirtiyor. Bu tip hareketlerin şirketler tarafından planlananın aksine gerçekliğin içinde gerçeklikler yarattığını, bunun da gezegenin yaşayan bir ekolojik süreç olduğu gerçeği olduğunu söylüyor. Bu tip bir gerçeğin, şirketlerin kampanyaları ve yalan yanlış bilgileriyle değil, vatandaşların sıradan hayatlarıyla ve demokratik kurallarla şekilleneceğini de sözlerine ekliyor.

Shiva’ya göre gerçek demokrasi için savaş ‘2015 yılının tek başına en büyük zorluğu’ olacak.

Bu zorluk içerisinde,  2015 ‘Toprağın yılı’ bağlamında, ‘fosil yakıtın yarattığı tahribatın çözümü’nün agroekoloji olarak da tabir edilen organik ve ekolojik tarımdan geçtiğini hatırlatıyor. ‘Petrol değil Toprak’ ( Soil Not Oil) adlı kitabından alıntılar yapan Shiva, ‘petrolün yarattığı problemlere çözüm’ün dünyanın her yerinde topraktan geçtiğini söylüyor.

‘Ortak bir problem olan iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin azalması sorunları, yaşamın sevinçle kutlandığı, biyolojik çeşitlilik, refah ve bereketle dolu ekili alanlar kurularak çözümlenebilir. Her yere umut bahçeleri ve gerçek gıda sağlayan çiftlikler yapılmalı.  Gezegenin tamamı dirilen hayat ve yenilenen sevgiyle tek bir çatı altında toplanana kadar insanla, tohumla, toplumla toprağını karış karış ektiğimiz diğer dünyayı yaratmaya devam edeceğiz. Asla vaz geçmeyeceğiz’ diyor.

 

Yazının İngilizce Orjinali

Yazar: Jon Queally

Yeşil Gazete için çeviren: Bahar Baştüzel

(Yeşil Gazete, Commondreams)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.