ManşetSivil Toplum

Türk Psikologlar Derneği, “İntihar videolarını yaygınlaştırmayın”

0

Türk Psikologları Derneği, LGBTİ intiharlarına karşı psikososyal destek çağrısı yaptı, medyaya intihar videolarının yaygınlaştırılmaması, intiharın detaylıca anlatılmaması gerektiğini hatırlattı.

23...

Türk Psikologlar Derneği (TPD) yaşamına son veren trans kadın Eylül Cansın’ın ardından yazılı bir açıklama yayınladı. LGBTİ intiharlarının her zaman toplumsal bir olgu olduğunu vurgulayan TPD, LGBTİ’lerin yaşamı boyunca doğrudan veya dolaylı şekilde kültürel, yasal, fiziksel ve sosyal boyutlarda ayrımcılık ve şiddete maruz kaldığını vurguladı.

“Bir LGBTİ bireyin yaşadığı umutsuzluk ve çaresizlik, maruz bırakıldığı ayrımcılık ve şiddetin sonucudur” diyen TPD’nin verdiği bilgilere göre, araştırmalar ayrımcılığa maruz kalmanın, hak ihlaline uğramanın ve aileden dışlanmanın depresyon, kaygı, travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik sağlık bozulmalarına yol açtığını, bireylerin bağışıklık sistemlerini zayıflattığını ve iyileşmeyi geciktirdiğini ortaya koyuyor.

TPD açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Özellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde LGBTİ bireylerin yaşayabileceği yalnızlık duyguları ve intihar düşüncesine yatkınlık riskinin, LGBTİ olmayan bireylerden daha yüksek olduğu yine araştırmaların ortak bulgusudur.”

TPD kültürel, yasal, fiziksel ve sosyal ayrımcılık ve şiddet karşısında LGBTİ’lerle dayanışmanın, toplumdaki homofobik ve transfobik tutum ve eylemlerin karşısında durmanın herkesin sorumluluğu olduğunu da hatırlattı.

İntiharı özendirici yayınlardan kaçınılmasının önemine değinen TPD, Cansın’ın intiharındaki intihar notu videosunun paylaşılmaması ve yayımlamaması gerektiğini belirtti.

(Kaos GL)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.