İklim KriziManşet

Obama Keystone XL boru hattını veto edecek

0

Associated Press haber ajansına göre ABD Başkanı Barack Obama Kanada’dan ABD’ye katran petrolü taşıyacak olan Keystone XL petrol boru hattının yapılmasına dair yasa teklifinin Kongre’de kabul edilmesi halinde tasarıyı veto etmeye hazırlanıyor.

obama

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu Senato’nun çoğunluk lideri Mitch McDonnell 2015’de ilk hedeflerinin Keystone XL yasasını geçirmek olduğunu ilan etmişti. Gelecek hafta yapılması beklenen oylamanın boru hattının lehinde sonuçlanması halinde Obama’nın vetosunun geleceği resmen açıklandı. Bu vetonun projenin sonu olmayabileceği, ancak Obama yönetiminin projeye karşı olduğunun net olduğu bildiriliyor.

Başkan Obama geçen Aralık ayında Keystone XL’in ABD ekonomisine katkısının olmadığını ve projeye karşı olduğunu söylemişti. Obama konuyla ilgili olarak “Maliyetlere ilişkin olarak şimdiye kadar söylediğim tek şey, projenin hayata geçmesi durumunda, Amerikalılar için ciddi zararlara neden olabileceği ve benim de çok ciddiye aldığım, iklim değişikliği sorununa katkıda bulunmayacağına emin olmak istediğimdi. Eğer daha fazla sel baskını, daha fazla yangın, daha fazla kuraklık yaşarsak, bunun direkt ekonomik etkileri de olacak” demişti.

Kanada’nın Alberta eyaletindeki katran kumu petrollerini ABD’ye taşıyacak olan binlerce kilometrelik petrol boru hattı, iklim değişikliğini şiddetlendireceği ve geçtiği yerlerde doğal yaşama ve topluluklara vereceği zararlar nedeniyle ABD’li çevre ve iklim aktivistlerinin mücadelelerinin odağında bulunuyor. Geçen yıl Washington’da yapılan eylemlerin yanı sıra, boru hattının geçeceği eyaletlerde bulunan yerli grupların ve doğa korumacıların mücadeleleri de projenin yıllardır askıda tutulmasına neden oluyordu.

Keystone XL’in engellenmesi dünya çağında da, iklim değişikliğine karşı verilen fosil yakıtların engellenmesi mücadelesinin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.

(Mother Jones, Ensonhaber.com, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.