ManşetUlaşım

Dünyanın ilk güneş enerjili yolu Hollanda’da açıldı

0

Sustainablebrand.com‘da Mike Hower imzası ile çıkan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeynep Ersoy‘un çevirisi ile paylaşıyoruz

* * *

NPR (National Public Radio), dünyanın ilk gömülü güneş hücreleri içeren kamusal yolunun Hollanda’nın Krommenie kasabasında açıldığını bildirdi.

Kristal silisyum güneş hücreleri, iki kat sertleştirilmiş emniyet camıyla kaplanmış ve beton ile muhafaza edilmiş.Yol, Amsterdam dışında bulunan özel karayolu üzerindeki bir bisiklet yolu. Paneller tarafından üretilen güç, ulusal enerji şebekesine aktarılacak.

28...

SolaRoad adlı şirket, deneme aşamalarında düzeltilen beton plakaları önceden hazırladı. Şirket yetkilileri, hem dayanıklı hem de bir günde binlerce bisikletçinin üzerinden geçtiği enerji üreten plakalar üretmenin zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

Yolun geçen ay açılan bölümü 230 metre uzunluğunda. SolaRoad, bu uygulamanın elektrikli otomobillerin kullandığı gücü üretebilen yolların yapımına yol açabilecek fikirlerin test aşaması olduğunu dile getiriyor. Yolun bu kısmı bir yıl için iki veya üç evin elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeyde.

Yolun panelleri, güneşin enerjisinden optimal olarak yararlanmak için açılı değil de düz yerleştirildiği için benzer panellerin çatılarda üreteceği enerjiden yaklaşık yüzde 30 daha az güç üretecek. Ancak, araştırmacılar bir noktaya daha dikkat çekiyor. Yaklaşık 87, 000 mil karayolu ile  Hollanda’nın toplam yol yüzeyi alanı, güneş panelleri barındırabilir çatılardan önemli ölçüde daha büyük.

Bu yol, güneş enerjisinin yollar ile entegre olmuş tek örneği değil. Idaholu bir çift, güneş panellerinden  oluşan; yollar, otoparklar, kaldırımlar, bisiklet yolları yanı sıra oyun alanlarına da monte edilebilir, güç evleri, yollar ve otoparklar ile bağlı işletmelere elektrik üretmek amacıyla modüler döşeme sistemi geliştirdi.

Cam yüzeyi ülke çapında inşaat mühendisliği laboratuarlarında çekiş, yük testi ve darbe direnci için test edildi ve tüm gereklilikleri sağlandı. Bu modüler sistem, yaşlanma altyapısını akıllı sistemi ile modernize edip yeni Smart Grid( Akıllı şebekeler) olmaya aday olabilir.

Gökyüzü, güneş enerjisi ile gelen yeniliğin sınırı. Bu yılın başlarında, bir çift tasarımcı, güneş enerjisini emen ve günlük kullanım için elektriğe dönüştürebilen taşınabilir bir çıkış geliştirdi. Bu cihaz güneş ışığı alan bir pencere veya duvara bağlanabiliyor ve sekiz saat şarj edildikten sonra, 10 saate kadar elektrik sağlayabiliyor. Bu, daha sonra telefon ve elektrik tüketen cihazları şarj etmek için kullanılabilir.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Mike Hower

Yeşil Gazete için çeviren: Zeynep Ersoy

(Yeşil Gazete, Sustainable Brand.com)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.