LGBTİ+Manşet

“Ölümümün bir anlamı olmalı. Toplumu tamir edin.”

0

“Eğer bunu okuyorsanız, intihar etmişim ve belli ki bu iletiyi silmeyi unutmuşum demektir.”

Diye başlıyor Amerika’nın Ohio eyaletinden 17 yaşındaki trans Leelah Alcorn’un intihar notu. Alcorn notu intiharından birkaç saat sonra Tumblr blogunda yayımlamak üzere zamanlamıştı.

Leelah Alcorn intihar mektubunda gerçek kadın kimliğini kabul etmeyen muhafazakar Hristiyan ailesiyle yıllarca boğuştuktan sonra kendini öldürmeye karar verdiğini yazıyor:

“Kazanan yok, çıkış yolu yok… İnsanlar ‘daha iyi olacak’ diyorlar ama benim durumumda bu doğru değil. Daha kötü oluyor. Her gün daha köyü oluyor. Eğer bir gün trans bireyler benim gördüğüm muameleyi görmezlerse ancak o zaman huzur içinde yatabileceğim… Ölümümün bir anlamı olmalı. Toplumu tamir edin. Lütfen.

LGBTI bireylerin genel intihar notları pek çokları tarafından yaşadıkları sorunlara ve mücadelelerine toplumsal farkındalık yaratmak ve de inithar eden bireye saygınlığı kazandırmak için görülse de bazıları bunun iki tarafı keskin bir bıçak olduğunu ve özellikle sorun yaşayan gençlerde bir intiharın diğerini tetiklediğini savunuyor.

Alcorn intihar notuyla kendini öldüren ilk trans birey değildi, intihar notunda yazdığı gibi toplum tamir olmadığı sürece son da olmayacak.

Temmuz ayında İzmir’de 17 yaşındaki bir başka trans birey ailesi ve çevresi erkek kimliğini kabul etmediği için kendini öldürmüştü. Okyanus Efe Özyavuz facebook hesabında “Ne boka yaradı normak olmak?” notunu paylaşıp intihar etmişti. LGBTI örgütleri Okyanus’un ardından yaptıkları açıklamada “faili devlet, faili toplum, faili ‘normal'” demişti.

Ocak ayında Azerbeycan’da Azad LGBT örgütünün aktivisti 20 yaşındaki İsa Şahmar‘lı da eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra gördüğü baskılar nedeniyle kendini öldürmüştü. İsa facebook hesabına “Gidiyorum. Herkes hakkını helal etsin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil… Mutlu olmak için gidiyorum… Anneme de onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkarsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda.”yazmıştı.

(Yeşil Gazete, BBC News)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.