ManşetSivil Toplum

Maraş’ta Alevilerin acılarına izin yok

0

1978 yılında 150’yi aşkın insanın katledilmesine yol açan Maraş olayları aradan geçen 36 seneye rağmen Alevilere acı vermeye devam ediyor. Alevilere yönelik saldırıları anmak isteyen kuruluşların miting yapma talepleri Kahrmananmaraş Valiliği tarafından engellenirken katliamı kutlamak isteyen grupların afişleri Kahramanmaraş sokaklarında boy gösterdiği, el ilanlarının dağıtıldığı bilgileri geliyor.

Gelişmeler üzerine bir açıklama yayınlayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Kahramanmaraş valisinin görevden alınmasını talep etti ve Hükümeti Alevi açılımı konusunda samimi olmaya çağırdı.

ysgpYSGP açıklaması şöyle:

Alevilerin Acıları İle Dalga Geçemezsiniz!

Kahramanmaraş’ta 19 Aralık 1978 tarihinde başlaıan ve 26 Aralık tarihine kadar devam eden Alevilere yönelik kirli tertip ve katliamda 150’den fazla insan ölmüş, yüzlerce ev yıkılmış, iş yerleri tahrip edilmiş, Alevilerin canlarına mallarına ve namuslarına yönelik yapılan katliam sonrası Maraş adı Alevilerin acı tarihlerine bir acı daha eklemiştir.

Daha birkaç ay evvel Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde sonlandırılan 12 Eylül darbesini yapan paşaların yargılandığı davada, iddianame ve kararda da darbeyi hazırlayan tertiplerden biri olduğu hükme geçen, devletin kirli ellerinin de bulaştığı bu katliamın Alevilerin hafızasından silinmesinin beklenmesi mümkün değildir.

Bir yandan açılım adı altında Alevi yurttaşları ile iletişim kanalları açtığını sanan hükümet, somut olarak hiçbir konuda adım atmadığı gibi, açılımdan kastettiğinin Alevilerin Sünnileştirilmek sureti ile asimilasyonu olduğunu da her pratik adımı ile ortaya koymaktadır.

Samimiyetsiz propaganda siyasetinin inandırıcılığı yoktur. İkiyüzlü siyaset bir an önce terk edilmelidir.

Kahramanmaraş Valiliği Alevi yurttaşların düzenlemek istedikleri ölülerini yâd edecekleri anmayı yasaklamış, 21 Aralık’ta yapılacak mitinge izin vermeyerek Alevilerin sesine bir kez daha kulaklarını kapatmıştır.

Devletin aymazlığı umursamazlığı burada bitmiş değildir. Bugün basına girilen haberlerde, kim olduğu bilinmeyen grupların 19 Aralık günü için kutlama çağrısı yaptıkları, ilin çeşitli yerlerine toplanma ve kutlama içerikli afişler astıkları bilgisi yer almıştır.

Şuyu vukuundan beter bu olayda; Vali anmayı yasaklamış, kutlamaya izin vermiştir. Derhal görevinden alınmalıdır. Devlet, Kahramanmaraş ‘ta suç ortaklığından bir an önce vazgeçmeli ve insanların acılarına saygılı olmalıdır. Aleviler devletin oyuncağı değildir, acıları ile bu şekilde alay edilmesine izin vermeyelim.

Siyasetin vurdumduymazlığının ülke vatandaşlarının da kirlenmesine yol açacağı aşikârdır, halklar yine bir vicdan sınavına sokulmaktadır

Tüm ülke kamuoyunu, ayıplarımızla ve ayıplarımızda ısrarla bizi yaşatmaya devam edilmesine karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri

Sevil Turan & Naci Sönmez

19 Aralık 2014

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.