EnerjiManşet

İğneada’ya nükleer santral planı yokmuş!

0

 

iğneada

 

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Enerji Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü TBMM oturumunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a 3. nükleer santralin İğneada’ya kurulup kurulmayacağını sordu. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in 3. nükleer santral ile ilgili sorusunu yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3. nükleer yapımından şimdilik vazgeçildiğini “Üçüncü santralin kurulmasıyla alakalı da bir hedefimiz şu anda bulunmamaktadır. Bir ve ikinci santraller bitirildikten sonra, o zamana kadar yerli mühendisliğin ve yerli kaynakların ön planda bulunduğu bir yapı düşünüyoruz” açıklamasıyla ifade etti ve sözlerini “İğneada’yla alakalı da herhangi bir karar verilmiş durumda değildir ve herhangi bir işaret de söz konusu değildir” şeklinde tamamladı.

Fukuşima Nükleer santral faciasından sonra ülke genelinde nükleer santralin kurulacağı yer olarak Mersin ve Sinop’un adları telaffuz edilirken Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili de 2023 yılına kadar Türkiye genelinde toplam 15,000 MW kapasiteli üç nükleer santrali devreye alındığının hedeflediğini  “Nükleer santralin yapılacağı üçüncü yer olarak İğneada’nın hedeflendiğini söylemişti.

Öte yandan, Ulusal Sulak Alan Komisyonu‘nun  2012’nin ilk toplantısında Ramsar Alanı ilan edilmesi için çalışma başlatılan İğneada Longozlarının adının  2013 yılının başındaki ikinci toplantıda anılmamış olması, bölgede yapılmak istenen  termik ve hidroelektrik santralleriyle, Demirköy’e yapılması planlanan barajla, açılması düşünülen mermer ocaklarıyla bir ilgisi  olduğunu düşündürtüyor.  Az bulunan ve benzersiz doğala yakın veya doğal sulak alan örneği olma özellikleri ile İğneada  Longozu da balıklar için önemli besin kaynağı, yumurtlama alanı, üreme yeri ve göç yolu üzerinde ve Ramsar alanı ilan edilme kriterlerini taşıyor. Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) sulak alanların korunması ve sürdürülebilir  kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir. Ülkemizde 300 civarında sulak alan mevcut olup bu sulak alanların 135‘i uluslararası öneme sahiptir. Bu alanların 13 adedi ise Ramsar Alanı olarak uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altına alınmıştır.

 

(Karşıgazete, Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.