DünyaManşet

Japonya’da seçimde oy kullanma oranı %52 oldu, Abe yine iktidar

0

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 13 Aralık Pazar günü  Japonya genelinde gerçekleştirilen erken seçim sonucunda koalisyon ortağıyla birlikte meclisteki sandalye çoğunluğunu korumayı başardı.

japan-election-2014

Toplam nüfusun sadece  %52’si oy kullanınca,  savaş sonrası dönem itibariyle Japonya seçimlerde en düşük katılımı göstermiş oldu

Başbakan Abe, Liberal Demokrat Parti(LDP)’nin  çoğunluk oylarını toplamasıyla gücünü arttırdı.  Abe’nin başında olduğu  LDP 291 sandalye ve küçük koalisyon ortağı Komeito   35 sandalye ile Alt meclisteki çoğunluğu sağlamış oldu.  Bu şekilde LDP, Japon yönetim sistemine göre alt mecliste  toplam 326 sandalye alıp  halihazırdaki koalisyon ortaklığının devamı sağlayarak  bir üst meclis tarafından reddedilen kanun tasarılarını da yargıya taşıma olanağı bulmuş oldu.

NHK’in verdiği bilgiye göre alt mecliste bu seçimde Ana muhalefet partisi Demokratik Parti 73 sandalye, Komunist parti  21 sandalye, Yenilikçilik Partisi ise 41 sandalye aldı.

Başbakan’ın erken seçim için gerekçesi, yapmayı planladıkları ekonomik reformlara yönelik bir referandum şeklinde olmuştu. Sözkonusu bu reformlar ucuz kredi sağlanması, kamusal yatırımların ve yapısal reformların yapılması olmakla birlikte nüfus içerisindeki kadın iş gücü oranının arttırılması  ve tarım sektörünün önünün açılmasını da kapsıyor.

Gizlilik yasası “gizlice” meclisten geçti, odak noktası ise Abenomics

Bununla birlikte  seçimden kısa bir süre önce meclisten gizlice geçirilen  ulusal sırları sızdırması halinde vatandaşlarını 10 yıla kadar,  araştırmacı gazetecilerini de 5 yıla kadar  hapis cezasına çarptırma olanağı veren “Gizlilik  Yasası” var ki diğer ülkelerin uygulamalarından onu farklı kılan devletin  “gizli” kapsamına alabilmesini öngören uzun bir liste. Yasa değişikliği Abe’nin seçimleri kazanmasıyla yürürlükte kalacak ve vatandaşlar ekonomik reformlara kitlenmişken bir kaç ay sonra bunun geri dönüşü  olamayacak.

Pazar günkü seçimlerden zaferle çıkması Abe’ye,  Fukuşima çekirdek erimesi yaşanan nükleer santral kazasından sonra kapatılan nükleer santralleri 3,5 yıl sonra tekrar kullanıma açmaya çalışmak ve savaş sonrası yasakları kaldırıp ordunun öz-savunma erişimini genişletmek yönünde aldığı tartışmalı kararlardan sonra ilk defa nefes alma fırsatı verdi.

Başbakan Abe, deflasyon içerisindeki Japonya’nın, Abenomics olarak terminolojiye giren Abe ekonomik reformlarına devam edeceğini söylese de oy verenler için hissedilir bir fark henüz yok .

Seçimlerden önce NHK “Tüketim vergisine yapmamız gereken zammı erteledik yakında ücretleri de arttırmayı umuyoruz ki ekonomimizin canlandığnı herkes hissetsin” şeklindeki Abe’nin sözlerini raporlamıştı. Başbakan Abe ilk olarak vergi zammını 2017 Ocak ayına ertelediklerini duyurmuş  hemen ardından da  erken seçim ilan etmişti.

 

(The Guardian, Thetypewriter,Yeşil Gazete)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.