ManşetTürkiye

Rebecca Harms: Kürtler IŞİD’e karşı mücadelede kazançlı

0

Avrupa Yeşiller Partisi Grup eşbaşkanı Rebecca Harms Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler bağlamında Kürdlerin hem çok ağır bedeller ödediğini hem de dünyaya meşruiyetlerini ispatladığını ifade ederek , dezavantajlı duruma rağmen Kürdlerin çok önemli kazanımlar da elde ettiğini, ancak yine de bir takım gelişmeler konusunda acele etmemeleri gerektiğini söyledi.

Avrupa Yeşiller Partisi Grup eşbaşkanı Rebecca Harms

Avrupa Yeşiller Partisi Grup eşbaşkanı Rebecca Harms

Avrupa ve özellikle Almanya’daki birçok sol partinin IŞİD’e karşı verilen mücadelede Kürdlere verdiği destek sürüyor. Daha önce Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth başkanlığındaki heyetin ziyaretinin ardından geçen hafta da Alman Sol Parti liderlerinden Gregor Gysi, Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yi ziyaret etti. Avrupa ve Amerika’nın Kürdistan bölgesi ve Kürdistan’ın diğer bölgelerine desteklerini açıklamasının ardından birçok Avrupalı siyasetçi de Kürd sorunu konusunda tavır alıp değerlendirmelerde bulunuyor.

Avrupa’daki önemli partileri arasında yer alan ve geçtiğimiz günlerde 21. Konsey toplantısını İstanbul’da yapan Avrupa Yeşiller Partisi, toplantı ve paneller dizisinde Avrupa, Ortadoğu, Kürdistan ve Türkiye’yi de kapsayan tartışmalar yürüttü. Özellikle Ortadoğu’da Kürdlerin kazanımları ve IŞİD’e karşı verdiği savaşın ele alındığı tartışmalarda Kürdlerin desteklenmesi ve kazanımlarının korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Yeşiller Partisi Avrupa Parlamentosu Grup Başkanı Rebecca Harms Türkiye’nin Ortadoğu politikaları, Kürdlerin IŞİD karşısındaki mücadelesi ve bunun uluslararası camiadaki yansımalarını değerlendirdi.

Basnews’dan Özcan Şahin’in haberine göre Kürdlerin son zamanlarda çok acı çektiğini ama bu sefer kazançlı olduklarını belirten Rebecca Harms, ‘’Kürdler IŞİD’e karşı mücadelede kazançlı ve ön plana çıkmış durumda. Kürdlerin bu durumunu kullanmada dikkatli olmaları gerekiyor’’ dedi. Bu kazanımların getirdiği fırsatlar karşısında Kürdlerin acele etmemesi gerektiğini belirten Harms, ‘’Uluslararası alanda ve Ortadoğu’da büyük kazanımlar elde edebilecekleri bu durum karşısında ellerine geçen fırsatları değerlendirmek için acele etmemeliler. Bu acele etme durumu gerçekleşirse bu kazanımların daha verimsiz olması söz konusu olabilir’’ dedi.

Kürdlerin desteklenmesi gerekiyor

Amerika ve AB’nin, IŞİD’in durdurulması kararı aldığını, bu bağlamda IŞİD ile en etkin mücadeleyi yürüten aktör olarak da Kürdleri desteklediğinin altını çizen Harms, “Amerika ve Avrupa Birliği IŞİD’in durdurulması kararını aldılar ve buna yönelik girişimlerde bulundular. Ve özellikle bölgede yoğun baskı gören Kobanê ve KBY’i göz önünde bulundurarak Kürdlerin desteklenmesi kararını aldılar’’ diyerek, Türkiye’nin de bu kararın doğru bir karar olduğunu kavraması gerektiğini söyledi. Harms ayrıca IŞİD’in durdurulması ve Kürdlerin desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle IŞİD’in durdurulması ve Kürdlerin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’nin de bu kararlar karşısında kendisinin de Kürdlere karşı olumlu yaptırımlar yapması gerekiyor. Ancak Ortadoğu’nun uzun süreli olarak barış ve huzura kavuşması için bu yeterli değil, ayrıca bunun için uluslararası inisiyatife ihtiyaç var’’ dedi.

Kürdlere haklarının verilmesi gerekiyor

Çözüm Süreci konusunda da değerlendirmede bulunan Harms, bunun medya ve siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini belirterek, ‘’Son zamanlarda Türkiye’de sürekli barış sürecinden bahsediliyor. Bence bu kadar gündeme getirilip bir medya ve siyaset malzemesi yapılmasından çok, artık Kürdlere haklarının verilmesi gerekiyor’’ dedi.

Avrupa Birliği’nin bölgedeki sorunlara yaklaşımının değiştiğinin altını çizen Harms, bu süreçte Kürdlere ve Türkiye’ye büyük görevlerin düştüğünün altını çizerek, “Avrupa Birliği bence artık şunu kavradı ki Ortadoğu ve Türkiye’de askeri müdahalelerle sorunlara çözüm aramak sorunları çözmekten çok daha karmaşık hale getiriyor. Her ne kadar Kürdlere silah temin edilse de bunun tek başına askeri olarak çözüleceğini düşünmüyor. Uzun vadeli bir barış sürecine ihtiyacımız var ve bu süreçte hem Türklere hem de Kürdlere büyük görevler düşüyor’’ dedi. Harms, ayrıca Ortadoğu’daki sorunların ilerleyen zamanlarda daha etkin bir biçimde çözülebilmesi için silahların susturulması gerektiğini de söyledi.

Basnews.com – Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.