İklim KriziManşet

Lima’da Filipinlerle dayanışma eylemi

0

Lima İklim Zirvesi’nin (COP 20) ikinci haftası eylemle başladı. İklim hareketleri tarafından düzenlenen eylem Filipinler’de haftasonu yaşanan ve Filipinler dilinde Ezilme anlamına gelen Hagupit tayfunuyla ilgiliydi. Tayfun nedeniyle 1 milyon kişinin evlerinden boşaltılarak güvenli sığınaklara taşınması ölü sayısının az olmasını sağlamıştı. Ancak Pazar günü saatte 175 kilometre hızla ülkenin doğu kıyılarına vuran tayfun ağaçları köklerinden söktü, evleri ve elektrik sistemlerini dağıttı ve ağır maddi hasara neden oldu. Yine Haiyan gibi süper tayfun olarak adlandırılan Hagupit, normalde yüzyılda bir gelmesi beklenen süper tayfunların iklim değişikliği nedeniyle Filipinleri her yıl vurmaya başladığını gösteriyor.

hagupit1“Sempati Değil Dayanışma” sloganıyla yapılan eylemde iklim adaleti çağrısı yapıldı. Yüzden fazla kişinin katıldığı eylemde aktivistler kolkola girerek birkaç dakika sessiz durdular.

Eylemde konuşan Filipinler İklim Adaleti Hareketi’nden Gerry Arances “Hagupit tayfununda ölü sayısı Haiyan’a göre az olsa da, geçen yıl Haiyan’dan etkilenen insanlar üzerinde yarattığı yıkım büyük” dedi. Arances”Henüz Haiyan tayfunundan sonra kendilerine gelemeyen ve evlerini bile onaramadıkları içim hala çadırlarda yaşayan kardeşlerimiz yine büyük bir yıkımla karşılaştılar. Burada, Lima’da Filipinliler olarak iklim değişikliğine karşı hemen harekete geçilmesini istiyoruz. Bilim açık, IPCC’nin 5. Raporu daha yeni çıktı. Bakın daha 0,8 derece ısınmada neler yaşıyoruz, küresel ısınma 2-3 dereceye ulaşırsa neler olabileceğini hayal bile edemiyoruz. Bütün geleceğimiz ve hayatımız tehlikede” diye konuştu.

Eylem “iklim adaleti, şimdi” sloganlarıyla son buldu.

Ümit Şahin – Yeşil Gazete (Lima)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.