İklim KriziManşet

Lima İklim Zirvesi’nde fosil yakıt şirketleri ve Shell protesto edildi

0

Lima İklim Zirvesi’nin 8. gününde eylemler sürüyor.

shell_action_4Öğle saatlerinde ülke delegasyonlarının bulunduğu alanın önünde toplanan aktivistler bu kez zirvede yan etkinlik düzenleyen petrol şirketlerini protesto etti. Küresel Karbon Tutma ve Depolama Enstitüsü (Global CCS Institute) tarafından petrol şirketi Chevron‘un sponsorluğunda düzenlenecek olan yan etkinlikten önce bir araya gelen eylemciler petrol şirketlerinin iklim zirvesini ele geçirmeye başladığını söyleyerek, yanlış çözümlerin empoze edildiğini söylediler. Eylem Kanada Gençlik Delegasyonu, Sierra Club, Friends of the Earth, Avrupa Şirketleri İzleme Örgütü ve 350.org tarafından düzenlendi.

Ana Maytik Avirama

Ana Maytik Avirama

Eylemde Avrupa Şirketleri İzleme Örgütü’nden (Corporate Europe Observatory) Ana Maytik Avirama tarafından yapılan basın açıklamasında, Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği’nin (IETA) ev sahipliği yaptığı bu etkinlikte yanlış çözümlerin propagandasınnı yapıldığını söyledi. Avirama “Biz burada iklim değişikliğine çözüm bulmak için toplandık, yanlış çözümleri dinlemek için değil. Bu yanlış çöüzmlerden biri yenilenebilir enerjileri detsteklemek yerine Karbon Tutma ve Depolama teknolojilerini savunmaktır. Fosil yakıtlar yerinden bırakılmalıdır. Biz burada yaşam için bir araya geldik. Haklarımıza ve halklarımızın geçim kaynaklarına saldıran şirketler bu zirvenin dışına çıkarılmalıdır. Hükümetlerin içine girmelerine de izin verilmemelidir.”

İklim değişikliği şimdi sloganlarının ardından söz alan Nijeryalı bir aktivist ise Shell’i protesto ederek şunları söyledi:

“Shell 1958’de Nijerya’ya, Nijer deltasına geldiğinden beri Nijerya huzur yüzü görmedi. Shell, insan haklarını ihlal ediyor, ciddi ölümlere sebep oluyor, insanları öldürüyor. Shell ırmaklarımızı kirletti, topraklarımızı elimizden aldı, geçim kaynaklarımızı tahrip etti. Şimdi Shell’e karşı ayağa kalkmanın zamanıdır. Shell’in ne Nijerya’da yeri vardır, ne de bu görüşmelerde. Shell’in dünyanın enerji geleceğinde de yeri yoktur. Kirli enerjiye hayır diyoruz. Yenilenebilir enerji istiyoruz. Shell bu zirveden atılmalıdır. Petrolü kuyularda bırakın. Kömürü ocaklarda bırakın. Katran kumunu kumun içinde bırakın!

shell_action_2Basın açıklamasının ardından yan etkinliğin yapılacağı salona yürüyen aktivistler içeriye girerek toplantının başlamasını bir süre engellediler. Aktivstler 2006’da Stern raporunu yazan ünlü İngiliz iktisatçı Nicholas Stern‘ün bu etkinlikte konuşmacı olmasının da petrol şirketlerini akladığına dikkat çekerek Stern’in katılımını prtesto ettiler.

Ümit Şahin – Yeşil Gazete (Lima)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.