EnerjiManşet

Bir reaktör kapatma haberi de Amerika Miami’den!

0

 

Dünyanın en yüksek riskli nükleer santrallerinden biri Miami’de.

Güney Florida denince hemen köpüklü dalgaları, güneşli uzun sahilleri aklımıza gelir oysa, sadece 30 kilometre mesafede Florida Enerji ve Aydınlatma şirketi tarafından işletilen bir nükleer santral ve tabi ki içinde hayati sorunları var. Bu santral bir turizm ve iş merkezi olan Doğu Homestead’e de 60 kilometre uzaklıkta.

 

florida

Ne adı ne kaderi benzesin,  santralin 4. bloğundaki 2 reaktörden birinin adı Türkiye Noktası ve bu reaktör halihazırdaki problemin kaynağı (elbette gelecekte santralin diğer reaktörlerinde benzer sorunların yaşanmayacağı iddia edilemez). Türkiye noktası sızıntı sebebiyle  geçen hafta 1 Aralık Pazar günü kapatıldı lakin, bu haber ana akım medyada hiç yer bulmadı .

Oysa Miami için bir felaket haberi yine geçen günlerde uzmanlar tarafından yerel gazetelerde “Miami bir Nükleer Felaketin Eşiğinde mi ?” manşetiyle duyurulmuştu. 1972’de inşa edilmiş olan santral 270 kilometre mesafeden ortaçağda kullanılan hendekleri anımsatan kanal sistemiyle soğutma suyunu tedarik ediyor ve bu reaktörde  her an Fukushima benzeri  bir çekirdek erimesi mümkün.

2011 Fukuşima faciasından sonra ise mercek altına alınan nükleer santralin  durumu “Bir sonraki Nükleer facianın Miami’ de olması için 5 Sebep” manşetli haber karşımıza çıkıyor. Mamafih tam ölçek çekirdek erimesi yaşanması  Miami’yi bir gecede bir daha içinde yaşanamaz hale gelebilir.

“Farkındalığı arttırmak insanlığın geleceği için gerçekleri konuşmak zorundayız” diyor haberi hazırlayan  Miami News Times muhabiri Thomas Saporito ve ekliyor “Fukuşima feaketine dair son zamanlarda ne duydunuz? Gerçekler bizden saklanıyor.”  Saporito, aslında nükleer santrallerde ekipman kontrolörü olarak Florida, Arizona ve Texasta santrallerinde çalışmış içerden birisi, 3 yıl da bilfiil Türkiye Noktası’nda görev yapmış şimdi ise danışman ve nükleer karşıtı bir aktivist özellikle atık yakıt çubukları konusunu sıkı takip ediyor.

“Gerçekten çok eski.” diye devam ediyor “Türkiye Noktası 1972’de işletilmeye başlandığı zaman 40 yıllığına lisans almıştı fakat,  Nükleer Düzenleme Kurumu (Nuclear Regualtory Commisison) NRC tarafından bir 20 yıl daha ilave ederek işletmenin ömrü 2033’e kadar uzatıldı. Tesis  o kadar yaşlanmış olacak ki kendi içinde barındırdığı yüksek radyasyon bile onu patlatabilir.”

 

“Miami 50 000yıl öncesine ait hayalet bir şehir olabilir”

Saporito’nun diğer bir açıklaması da denetimlere dair. “Haziran ayında Florida Enerji ve Aydınlatma şirketi Türkiye noktasındaki atık havuzları sebebiyle 70 000$ ceza yedi . Denetimsizlik vahim sonuçlara yol açabilir. Eğer bir çekirdek erimesi olursa Miaminin kaderi olur, şehri kurtarmak için vakit olmayacak ve herkes ölecek . Miami 50 000yıl öncesi haline dönüşerek hayalet bir şehir olabilir” .

Önceki raporlar Turkiye Noktası reaktörünün açık tututlması için yeterince soğutabilmek adına tartışmaların devam ettiğini gösteriyor .Bu reaktörün hala çalışıyor olmasının sebebi ise özel izinle  emniyet sınırı olarak belirlenmiş olan 100 derece sıcaklığının 103 dereceye çıkartılmış olması .

florida nuke

 

İşte son 4 ay içinde  Florida’nın Türkiye Noktasına dair  yerel gazete manşetlerine yansıyan korkuları:

23 Temmuz  “Nukleer santral soğutma sistemi için gereken düşük dereceli su ısınabilir”

28 Ağustos “Florida Türkiye noktasındaki nükleer santral soğutma suları hala çok sıcak”

28 Ağustos  CBS yerel haber  “Turkiye noktasındaki Fırtına su kanalları soğutma amaçlı kullanılacak”

11 Eylül  Palm Beach Post haberi, “Florida Enerji ve Aydınlatma  soğutma kanallarının soğutulması için onay aldı”

16 Ekim Wink News, “Türkiye kanalları için daha çok su alınmasını devlet onayladı”

Florida’daki Türkiye Noktası  reaktörünün bulunduğu tesis soğutma problemini bu sene acil kapatmayı gerektiren  104 derece ile atlatmış olsa bile problem orada bitmiyor. Kanaldaki yüksek dereceli su tuzlu suyu kullanıyor ve düşük seviyede bir su kullanılırken iklimsel değişiklikler, fırtınalar, sismik sarsıntılar,  güneş patlamaları, deniz seviyesinin aşırı yükselmesi gibi sebepler soğutma sisteminin durmasına hatta çekirdek erimesine yol açacak geri dönülmez sonuçlar yaratabilir.

 

(Greenmedinfo, Yeşil Gazete)

Pınar Demircan

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.