Hafta SonuHayvan HaklarıManşet

Hayvan Hakları Kurultayı – Hülya Yalçın

0

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Yalçın‘ın Hayvan Hakları Kurultayı ile ilgili yazısını paylaşıyoruz

* * *

2006 yılında İstanbul Barosu bünyesinde yüzlerce imza toplayarak hayvan hakları komisyonunu kurduğumuz  günden beri hayvan hakları için her platformda mücadele eden gönüllü avukatlarız.

Türkiye’de hak bazlı mücadelelerin ne kadar zorluğu olduğu yakın tarihimizden de rahatça anlaşılabilir.

Bu bağlamda, barodaki konumumuzu temel alarak Türkiye genelinde hayvan hakları için bir örgütlenme gerekliliğinin de kaçınılmaz olduğunu görerek hayvan hakları kurultayları için harekete geçtik.

Tüm Türkiye Barolarına açık çağrı yaparak “Hayvan Hakları” alanında gönüllü olan meslektaşlarımızı, komisyon  ya da bireysel olarak  tanışmak, yol haritası çizmek ve mücadeleyi birlikte yürütmek üzere İstanbul Barosu’na davet ettik.

2 adalet bo__...

Böylelikle ilki Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile başlayan “TÜRKİYE BAROLARI HAYVAN HAKLARI KURULTAYLARI” birbirini izlemeye başladı.

İlke olarak “hayvanların yaşam hakkını koruma”nın temel alındığı çalışmalarımızı paylaşmaya, yeni katılımları arttırmaya ve ihlallere birlikte ve ayrı ayrı müdahale etmeye başladık.

İlk kurultayımızı takiben,  Antalya, Eskişehir ve nihayetinde geçtiğimiz günlerde Gaziantep Barosu bünyesinde gerçekleşen 4.sü izledi.  Bu arada TBMM Yasa görüşmeleri nedeniyle oluşan gündem üzerine Ankara Barosu bünyesinde, iki gün hızlandırılmış ve yoğun  “Hayvan Hakları Yasa Tasarısı Çalıştayı”nı kurultay katılımcıları olarak gerçekleştirdik.

Amacımız Türkiye’nin her yerinde meydana gelen yasa ve yaşam hakkı ihlallerinde elektronik posta gruplarımız ve web sayfalarımız üzerinden çabucak organize olarak aktif müdahale etmek, toplumsal bilgilendirme için toplantılar, bildiriler, paneller gibi çalışmalarımızı sürdürmektir.

Bu toplanmaların bireysel katılımlar yönünden önemli  bir kazanımı da yine tamamen gönüllü avukatlar tarafından oluşturulan “HAYVANLARA ADALET PLATFORMU-HAD” oluşumunun ortaya çıkışıdır.

Aynı temel prensipler çizgisinde, yaşam hakkını korumak, mevcut Hayvanları Koruma Kanununun lehte olan hükümlerinin mutlaka uygulanabilirliğini sağlamak, kanun yapım aşamasında bulunmak ve aleyhte durumlara müdahale etmek üzere oluşan bu platform niteliği itibariyle  hukukçuların kurucusu olduğu   “bağımsız” bir hayvan hakları grubudur.

Kurultaylarımızdan çıkan en önemli genel sonuçlar;

3 eskişehir__

HAYVANAT BAHÇELERİ, SİRKLER, YUNUS PARKLARI, PETSHOPLAR, DENEY, KÜRK, AV, HAYVAN DÖVÜŞLERİNİN HER TÜRLÜSÜ  mücadele ve çalışma alanımızdır.

Sokak kedi ve köpeklerinin içler acısı durumlarına ilaveten artı bir iradeyle maruz bırakıldığı işkence, tecavüz ve fiili saldırılar her daim gündemimizdir.

Bu konuda toplu açıklamalar, açılan davalara yer gözetmeden müdahil olmak, gözlemci olarak bulunmak ve mutlaka sonucu grupla paylaşarak ortak çalışmaya dahil etmek gibi zaman içinde kendiliğinden oluşan prensip kararlarımız vardır.

Dinamik kararlarla hayvan hakları mücadelesinde artarak yer alacağımız, kurultay çalışmalarından vardığımız sonuçtur. Bir sonraki ulusal toplantımız Aydın Barosu bünyesinde gerçekleştirilecek ve yöreye özgü “DEVE DÖVÜŞTÜRMELERİ” muhtemelen ana gündem maddemiz olacaktır.

Basında yer alan “leopar davası, tecavüz mağduru “nilayım” köpeğin davası, Eskişehir’deki kedi katili üniversiteli” davası ilk akla gelen  destekli çalışmalarımızdandır mesela.

Tüm hukukçu meslektaşlarımız bize katılabilir. Hak ve yaşama mücadelesinde türcülüğün yenildiği, huzurlu bir Dünya, ancak tüm canlıların eşit yaşama hakkının korunmasıyla mümkündür diyoruz.

 

Av.Hülya Yalçın

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Kom.Bşk.

İstanbul Barosu Staj Eğ.Mrz. Hayvan Hakları Öğr.Gör.

Hayvanlara Adalet Platformu HAD kurucu üyesi.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.