Hafta SonuKitapManşet

[Çocuk Kitapları] Aslı Tohumcu – Üç, İkiii, Birr, Ateş!

0

Radikal Kitap’taki hınzır yazılarından tanıdığımız Aslı Tohumcu, en baştan beri çocuklar ve gençler için, “Teşekkür ederim anneciğim. Sabah şerifleriniz hayır olsun. Afiyettesiniz inşallah,” şeklinde yazılan kitaplara isyan ettikten sonra, günümüz çocuklarını kendi dillerinden anlatan bir kitap yazdı.

‘Üç, İkiii, Birr, Ateş’in kahramanı Ateş, “Hayatımın mahvolduğu günü çok iyi hatırlıyorum: Kız kardeşimin doğduğu gün! Kardeşimi hastaneden eve getirdiklerinde, “Bu kız geldi, gitmez artık!” diye düşünmüştüm. Doğru düşünmüşüm. Aylar geçti bir yere gittiği yok, aksine eve iyice yerleşti.” (S:17) diye düşünen, afacan, yaramaz, hazır cevap bir çocuk; bir yandan hiçbir şeyi takmazmış gibi gözükürken bir yandan da annesini, babasını, öğretmenini hatta hayatımı mahvetti dediği kardeşini bile çok seven, arkadaşları için her şeyi yapabilen bir çocuk.

üç, iki, bir, ateş kapak.indd

“Hiç konuşamayacaksak, canımız istedikçe çığlık atamayacaksak çenemiz niye var? Bu kadar ödev yapacaksak okula gitmeye ne gerek var?” gibi sorular soran on yaşındaki Ateş, dedesi, anneannesi, babaannesi, Leman Halası, Cevat Dayısı, Fidan Teyzesi, Sıtkı Sıyrılmış Eniştesiyle birlikte bir aile apartmanında yaşıyor, apartmandakilerin yanı sıra Tomtom dediği Tomris adında hafiften kıskandığı sürekli altına yapıp duran kız kardeşiyle başı dertte.

Kitap aslında öykülerden oluşsa da, Ateş’in başından geçenleri anlatan bir roman olarak da okunabilir. Bazen bir uzaylı gibi davranıyor, odasını toplamamak için odadan kaçma planları yapıyor. Bazen okulda yaptığı kendisine normal gelen büyüklerin haylazlık diyerek kızdıkları şeyleri anlatıyor. Genellikle kardeşinden ve aile apartmanındaki her hareketini gözleyip yaramazlıklarına kızan akrabalarından dert yanıyor.

aslı tohumcu

Sekiz – on yaş grubu çocukların kahkaha atarak okuyacaklarına inandığım kitabın çok güzel ve çocukların hayal dünyalarını genişletecek resimlerini de Reha Barış yapmış.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/asli-tohumcunun-uc-ikii-birr-ates-kitabinda-ne-anlatiliyor

Nehir ve Fırat Pürselim

Mehmet-Fırat-ve-Nehir-Pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.