Hafta SonuManşet

Bottlebee: Geri Dönüşümün eğlenceli yolu #plasticbottlechallenge – Billur Bektaş

0

 Çevreye zarar veren günlük alışkanlıklarımız var. Üstelik bu alışkanlıklarımızı her an tekrarladığımızın farkında değiliz. Her ne kadar zor olsa da alışkanlıklarımız değişebilir. Hatta bir kaç saniye içerisinde…

Dünya’da birçok sosyal girişimcilik projesi basit ama etkili “Eğlence Teorisi”(Fun Theory)nden  ilham alarak toplulukların alışkanlıklarını değiştiriyor. Biz de Yeşilist ekibinin düzenlediği StudentsGoGreen adlı yeşil kampüs proje yarışmasında İstanbul Teknik Üniversitesi’ni temsil eden üç gruptan bir tanesiyiz. Bottlebee grubu olarak okulumuzda yoğun olarak tüketilen plastik şişelerin geri dönüştürülmesine odaklandık ve 170 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz anketimizin sonucunda geri dönüşüm alışkanlıklarımızın değiştirilmesi gerektiğine karar verdik.

5 Bottlebee Tasarım...

Söz konusu üniversite gençleri olduğunda ise bunun en güzel yolunun eğlence olduğunu biliyoruz. İlköğretim çağından beri oynadığımız “çöpe kağıdı basket atma” oyunun da ilham alarak Bottlebee geri dönüşüm kutusunu tasarladık. Bottlebee geri dönüşüm kutumuz basitçe plastiklere özel geri dönüşüm kutusundan ve kutuya bir direkle bağlı basket potasından oluşuyor. Ancak asıl eğlence basketi attığınızda başlıyor. Siz her plastik şişeyi basket atmayı başardığınızda Bottlebee kutumuz sizi kah alkışlıyor kah en sevilen film replikleriyle coşturuyor. Kutumuzun içinde bulunan sayaç ise bize geri dönüştürülen şişe sayısıyla ilgili veriyi sunmaya yardımcı oluyor.

Kutumuzun haznesi geri dönüştürülmüş malzemeden üretilecek. Potamızı ise üç boyutlu yazıcı ile yarı geri dönüştürülmüş plastikten üreteceğiz. Topladığımız plastiklerin köpek kulübesine dönüştürülmesini sağlamak için çeşitli kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. Okul yönetimimiz, arkadaşlarımız ve okul kulübümüz İTÜ Ekoloji Kulübü’nden aldığımız destekler bizi daha da çok motive ediyor.

#plasticbottlechallenge

Kutumuzun yapımını tamamlayana kadar şimdiden fark yaratmak ve eğlenceyi başlatmak istedik.  Bunun için #plasticbottlechallenge adında bir kampanya başlattık. Bu kampanya kapsamında geri dönüşüm kutusuna plastik şişenizi uzak mesafeden basket attığınız bir video çekerek en az üç arkadaşınıza meydan okuyorsunuz ve videonuzu Facebook’ta paylaşıyorsunuz. Meydan okuduğunuz arkadaşlarınızın bu görevi gerçekleştirmeleri için sadece 24 saatleri var. Eğer zamanında gerçekleştiremezlerse Buğday Derneği’ne veya TEMA Vakfı’na 5 TL’lik bağışta bulunmak zorundalar. Her iki durumda da ekoloji kazanıyor!

6 Bottlebee-Yeşil Kampüs...

Kampanyamıza destek vererek siz de fark yaratabilirsiniz. Üstelik bunun için eğlenmeniz yeterli…

Facebook: Bottlebee

Twitter: @bottlebeeitu

Blog: http://www.studentsgogreenproject.com/team10/

Billur Bektaş

 

Billur Bektaş

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.