Ekolojiİklim ve EnerjiManşet

Biyogaz ile çalışan Otobüs

0

Dışkı ve yiyecek artıklarından üretilen biyogazla çalışan otobüsler İngiltere’de toplu taşıma için kullanılmaya başladı. Bath ve Bristol hava limanı arasında ilk seferine çıkan bu otobüslerin alışıldık fosil yakıtlardan farkı dizel benzin yerine biyogaz kullanıyor oluşu. Biyogaz’ın şehir yaşamında gittikçe artan çevre sorunlarına çözüm olup olamayacağı ise merak konusu.

26...

 

Bio Bus adı ile trafiğe çıkan bu otobüsler, dışkı ve diğer organik artıklardan üretilen biomethan gazı ile çalışıyor. Otobüs dolu bir tank biogaz ile yaklaşık 186 mil yol gidebiliyor. Bu yolu yapan bir tank dolusu gazın üretimi için de yaklaşık beş insanın bir yıllık organik atığı yeterli oluyor. Otobüsü tasarlayan mühendisler dizel benzinle karşılaştırıldığında biometan ile çalışan otobüslerin hava kirliğine katkısının daha az olduğu görüşündeler. Ayrıca bu yöntemin toplu taşımacılıkta sürdürülebilir bir seçenek olduğunu düşünüyorlar.

Yeşil gazete olarak konuyu araştırdık .(* ) Belçika’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını gösteren aşağıdaki tablolarda görüldüğü gibi, hem iklim değişikliğinin önlenmesinde kritik olan CO2 emisyonunun azaltılmasında hem de havayı kirleten diğer gaz emisyonlarında biyogazın avantajlı olduğunu söylemek mümkün.

b7

Tüm emisyonlar açısından yenilenebilir enerji kadar etkin olmasa da dışkı ve diğer atıkların dönüştürülmesi de kuşkusuz önemlidir.Şehir yaşamında havayı daha az kirleten bir seçenek olarak ‘’kaka ile çalışan otobüs’’ adlandırması  bizi gülümsetiyor.

 

(Yeşil Gazete, Grist, Guardian)

http://orbi.ulg.ac.be/bitstream/2268/128673/1/The%20economic%20and%20environmental%20feasibility%20of%20biogas%20buses%20in%20Li%C3%A8ge-BIVEC.pdf

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.