EnerjiManşet

Yırca’da termik santraller hava kirliliğini iki kat arttırdı

0

Kolin Termik Santral Projesi nedeniyle 6.000 zeytin ağacını kaybeden Yırca köylülerinin sağlığı da kömürlü termik santraller nedeniyle tehdit altında. Greenpeace’in, Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde yaptığı 24 saatlik hava kirliliği ölçümünün sonuçları, köydeki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği günlük limitlerin iki katından fazla olduğunu gösteriyor.

21 SomaTermikSantrali2...

Yapılan ölçümlerde ince partikül madde değerlerinin bazı anlarda, günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseldiği de görüldü.

“Kirliliğin nedeni Termik Santral”

Greenpeace Araştırmacısı Buket Atlı, “Buradaki kirliliğin en büyük nedenlerinden biri, Yırca köyünün yanı başında olan Soma kömürlü termik santrali. Bu santral, Avrupa’nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali” diye konuştu.

20 GP_BuketAtli

Greenpeace araştırmacısı Buket Atlı

Kömürlü santrallerin yaydığı gözle görülemeyen partikül maddelerin sessiz bir katil gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden olduğunu dile getiren Atlı, “Bu bölgede var olan kirlilik ve sağlık sorunlarının katlanarak artmaması için, planlanan Kolin Termik Santrali’nin tamamen iptal edilmesi gerektiği çok açık. Türkiye’nin enerji ihtiyacı için, öncelikle enerji verimliliği çözümleri uygulanmalı ve güneş, rüzgar gibi temiz enerji çözümlerine gidilmelidir” vurgusunda bulundu..

Greenpeace’in ölçümünü yaptığı Partikül Maddeler (PM 2,5), kömürlü termik santrallerin yaydığı, kum tanesinden bile daha küçük, gözle görünemeyen ama akciğerlere nüfus ederek akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olan tehlikeli bir madde olarak biliniyor. Avrupa Çevre ve Sağlık Örgütü’nün (HEAL) 2013 tarihli raporuna göre bu maddeler, kömürlü termik santrallerden çıkan kirletici maddeler içinde ozonla birlikte en tehlikeli olanı.

Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın köyde çocukların sıklıkla astım ve bronşite yakalandığını söylüyor

Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın köyde çocukların sıklıkla astım ve bronşite yakalandığını söylüyor

Köyde KOAH ve akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu ifade eden Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da “Son 15 gün içinde iki kişi akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santralden çıkan gaz, hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var” şeklinde konuştu.

Greenpeace’in bu yıl Mayıs ayında yayımladığı Sessiz Katil raporuna göreyse 2010 yılında Soma Termik Santrali’nden kaynaklı hava kirliliği 1340 erken ölüme yol açtı.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.