ManşetSivil Toplum

Trafik Mağdurları için Bağdat Caddesi’nde kefenli anma günü

0

Her yıl Kasım ayı’nın 3. Pazar günü gerçekleştirilen Dünya Trafik Mağdurları Anma Günü için bu yıl 16 Kasım Pazar günü İstanbul ve Ankara’da eylemler düzenlendi.

25q...

İstanbul’da eylem yeri Bağdat Caddesi idi

İstanbul’da anma gününün adresi Bağdat Caddesi idi. Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği (SATMD) tarafından 8.cisi düzenlenen eylemde değişik trafik ihlalleri sonucu hayatını kaybeden insanları temsilen üzerlerine kefen giyen ve yüzlerini beyaza boyayan dernek üyeleri caddenin iki yanında saf tutarak 20 dakika boyunca trafiğin içinde seyredenlerde farkındalık oluşturmaya çalıştı.

İçki şisesi tutarak alkollü araç kullanmanın ölümcül sonuçlarını, bisiklet kaskı takarak trafikte bisikletlilerin can güvenliğinin olmadığını, direksiyon başında cep telefonu kullanarak seyir halinde dikkat dağınıklığı yaşayanları, motorsiklet kaskı ile anma gününe katılarak motorsiklet kullanıcılarının trafikte yaşadığı tehlikeleri dile getiren SATMD üyelerinin 20 dakikalık eylemi gerek yayalardan gerekse de Araç sürücülerinden yoğun destek gördü.

http://youtu.be/TGqGHBJpx0g

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü için İstanbul dışında Ankara’da da etkinlikler düzenlendi. Kuğulu Park’ta okunan basın açıklaması

Dernek Başkanı Yeşim Ayöz eylem sonrası yaptığı basın açıklamasında, “Biz her gün yollarda taksit taksit ölüyoruz ve yaralanıyoruz. Gazete manşetlerine, istatistiklere giriyoruz. Toplu ölüm ve yaralanmalarda da gündem oluşturuyoruz. Gündemin etkisi ile kısa süreli denetimler, acil ve günü kurtaracak çözümler yaratıp yine yolumuza devam ediyoruz. Bugün burada her yıl Kasım ayının 3. Pazarı yaptığımız gibi, yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanımızı sevgi ve saygı ile anıyoruz. Trafik çarpışmalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

27

Trafik Mağdurları, 1993 yılından beri her yıl Kasım ayında anılıyor. BM Genel Kurulu 2005 yılında aldığı kararla Kasım ayının üçüncü Pazar gününü Trafik Mağdurlarını Anma Günü olarak belirledi.

SATMD, Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu’nun (FEVR – Federation Europenne des Victimes de la Route) üyesi olarak 8 yıldır Anma Günü’nü Türkiye’de de gerçekleştiriyor.

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.