Hafta SonuKitapManşet

[Çocuk Kitapları] Edmondo de Amicis ve Çocuk Kalbi

0

1886 yılında tamamlanan ve tüm dünya dillerine çevrilen Çocuk Kalbi, eğitim uzmanları tarafından dünyanın en yararlı çocuk kitabı olarak kabul edilmektedir.

Çocuk Kalbi

Çocukluğumda okuduğum annemden kalan kitap gibi kızıma hediye ettiğim kitap da aynı kalpli kapağın arkasında okunmayı beklemekte. Edmondo De Amicis’in oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazdığı bir kitaptır. Üçüncü sınıfa giden Enriko adında İtalyan bir çocuğun günlüğü üzerinden bir eğitim yılı boyunca, arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ve etrafındaki insanlarla yaşadıkları anlatılmaktadır. Arada ders verici mahiyette babasının ya da annesinin mektuplarının yanı sıra her ay milli ve ahlaki duyguları güçlendirici hikâyeler de yer almaktadır. İtalya milli birliğini 1870’lerde tamamlamıştır, Amicis de İtalyan Birliği kuşağının temsilcisidir. Kitabın yazıldığı yıllar İtalyan ulusunun oluşturulduğu yıllardır. Bu sebeple kitap bir yanıyla İtalyan çocuklarına vatanseverliği, milli birlik ve bütünlüğü aşılamak için yazılmıştır.

edmondo de amicis

Kitap 300 sayfalık kalınlığıyla çocuklar için göz korkutucu gibi gözükse de dili oldukça yalın ve anlatımı basittir. Bu sebeple kolay okunmaktadır. 1880’lerin İtalya’sını, çocukların oyunlarını, giysilerini, okul, aile, sosyal yaşantılarını öğrenmek, anlatılanlardan dersler çıkartmak için okunabilecek bir çocuk klasiğidir. Ancak sürekli öğüt veren bir tarzı sebebiyle bu günün çocuklarına biraz uzak geleceği muhakkaktır.

6 amicis-ve-istanbul...

Kitabın yazarının aynı zamanda bir seyahatname yazarı olduğu ve 1878 yılında İstanbul’a yaptığı gezisini Constantinopoli adıyla iki cilt halinde yayınladığı, o dönemin İstanbul’unu büyülü bir kent olarak gördüğü ve etkileyici biçimde anlattığını hatırlatmakta fayda var.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/cocuk-kalbi-kitabinin-konusu-nedir

Nehir ve Mehmet Fırat Pürselim

 Mehmet-Fırat-ve-Nehir-Pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.