Doğa MücadelesiManşet

İzmir Bayındır’a bağlı Çınardibi ve Marmariç’te RES isyanı

0
Marmariç

İzmir, Bayındır’a bağlı Çınardibi Köyü ile  Dernekli Köyü’ne bağlı Marmariç Mahallesi sakinleri bölgede yapımı planlanan RES’lere (Rüzgar Enerji Santralleri) karşı hukuki mücadele başlattı.Bölge, Soma Yırca Köyü’nde olduğu gibi acele kamulaştırma tehdidi ile karşı karşıya.

Marmariç’in çevresine kanatlarıyla birlikte 100 metreyi geçen dev direkler dikecek olan Yander Elektrik Mühendislik Müş. İnş. Turz. ve Tic. A.Ş.’nin hazırladığı proje tanıtım dosyasında, Marmariç’te yaşayanlar yok sayılıyor ve santral sahasının yerleşim yerlerinden, orman ve tarım alanlarından uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Oysa aynı dosyada yer alan haritalarda Marmariç, santral sahasının içinde görünüyor ve direklerin dikilmesi için, ormanda 16,2 km’lik bir koridor açılacağı belirtiliyor.

Marmariç

Marmariç

Dokuz şirketin bölgede RES yapmak üzere lisans aldığını öğrenen Marmariçliler, bir yandan projenin iptali için Yander A.Ş.’ye dava açarken , diğer yandan da projenin durdurulması için bir imza kampanyası başlattılar. Change org üzerinden başlatılan ve Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği üyesi ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün kurucusu Mustafa Fatih Bakır tarafından kaleme alınan İmza kampanyasında Yander A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Kınay’a, “Köyümüzden ve doğamızdan elini çek” deniyor. İmza kampanyasına change.org/restcek adresi üzerinden ulaşmak mümkün.

“Şirket bize haber verme gereği dahi duymadı”

HES’lerde olduğu gibi, RES’lerin de doğru ve duyarlı yapıldığında temiz ve iyi bir enerji üretim yöntemi olduğunu savunan Marmariçliler adına imza kampanyasını başlatan Mustafa Fatih Bakır, “Ekibimizden birisinin fark etmesi ve uyarısı üzerine konuyu derinlemesine araştırmaya başladık. Okuduk, izledik, dinledik ve çok kısa sürede başımıza gelmek üzere olan felaketi kavradık. Bırakın bize olumsuz taraflarından bahsedilmesini, yaşadığımız yerde böyle bir yatırım yapılacağını dahi bilmiyorduk. Yatırımı yapacak ve hemen dibimize, önümüzdeki aylarda 100 küsur metre boyunda ve kanat uzunluğu 60 küsur metre olan dev, endüstriyel rüzgâr türbinlerini dikmeye başlayacak olan Yander adındaki şirketi temsilen kimse gelip ‘selamünaleyküm…’ demediği gibi, muhtarımız ya da herhangi başka bir resmî kurum tarafından bir tebligat da elimize ulaşmadı.”Şimdi Marmariçliler, mülklerinin, topraklarının ”acele kamulaştırma” ile ellerinden bir gecede alınma ihtimaliyle karşı karşıya,” şeklinde konuşuyor.

“Biz RES’e karşı değiliz ama”

Marmariç’te yaşayan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği üyesi Oya Ayman da Yeşil Gazete’de bugün yayınlanan, “Temiz enerji için, sadece karbon salmıyor olmak, yeterli mi?başlıklı yazısında, “Bacasından saldığı gazlarla, kuraklıktan sellere ve gıda kıtlığına kadar yıkıcı tahribatlara yol açan iklim değişikliklerinin en önemli nedenlerinden kömürlü termik santraller ya da yüzbinlerce insanın ölmesine, sakat kalmasına ve yerinden yurdundan olmasına neden olan kaza risklerini taşıyan nükleer santrallerin yanında RESlerin yapılması tercih edilebilir. Zaten Marmariçliler de ”Biz RES’e karşı değiliz” diyorlar ama ardından ekliyorlar: ”RES’lerin, insanın da parçası olduğu yaşamın bütününü tehdit eden ölçeklerde yapılmasını istemiyoruz. Kilometrelerce ötedeki insanların adeta sınırsızmış gibi kullandıkları enerji için, burada, insanın, kurdun, kuşun, ağacın yaşamını altüst eden RES’ler yerine, yerelin ihtiyacını karşılayan küçük ölçekli rüzgar türbinlerinden yanayız. Aynen sadece yerelin ihtiyacını karşılayan küçük ölçekli nehir santrallerine karşı olmadığımız gibi…” görüşünü dile getiriyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.