Hafta SonuManşet

IFOAM Kongresinin şenlikli açılışı – Sema İskit

0

Üç yılda bir gerçekleştirilen ve dünyanın en önemli organik hareket toplantısı olarak kabul edilen IFOAM Dünya Organik Kongresinin 18.si 13-15 Ekim tarihleri arasında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezinde yapıldı.

‘KÖPRÜLER KURMA’ mottosu ile öne çıkan kongre, IFOAM başkanı Andre Leu ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Güneşin Aydemir’in açılış konuşmaları ile başladı. Kanada’dan Senegal’e, Hırvatistan’dan Filipinler’e 81 ülkeden 1.000’e yakın çiftçi, bilim insanı, organik hareket lideri ve gönüllüsü ile gerçekleşen açılışa Tugay Başar ve arkadaşlarının müzik dinletisi eşliğinde Güneşin Aydemir’in aktardığı Narın Hikayesi anlatısı renk kattı.

13 ifoam...

Bu sıcak açılışın ardından yapılan ‘Sorunları Ele Almak, Köprüler Kurmak’ konulu ilk oturuma FAFA (Forum for Agricultural Research in Africa) başkanı  Yemi Akinbamijo, George Washington Üniversitesi Sürdürülebilirlik Bölümü direktörü Katleen Merrigan ve Viyana Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Christian Felber katıldı.

FAFA (Forum for Agricultural Research in Africa) başkanı  Yemi Akinbamijo

Akinbamijo ‘Dünya Sıkıştı: Organik çözümlere ihtiyacı var. Organik harekete ihtiyacı var. Size ihtiyacı var!’ başlıklı konuşmasında gıda arz talep dengesini yeniden kurmamız gerektiğine dikkat çekti.

Talebi azaltmada sofraya ulaşırken ki kayıpları azaltmanın, aşırı tüketimi önlemenin, çiftlik hayvanlarının tüketimini dengelemenin, akıllı biyoyakıt politika ve teknolojileri geliştirmenin önemini vurguladı. Üretim açığını kapatmada tarım arazilerini genişletmek, su kaynaklarını artırmak, su ve toprağın verimli kullanımını sağlayıcı yeni sistemleri hayata geçirmek, çiftlik hayvanları ve mahsülde  genetik potansiyeli yukarı taşıyacak iyileştirmelerin gerekli olduğunu belirtti.

Moderatörlüğünü Change.org'dan Uygar Özesmi'nin yaptıpı ‘Sorunları Ele Almak, Köprüler Kurmak’ konulu ilk oturuma FAFA (Forum for Agricultural Research in Africa) başkanı Yemi Akinbamijo, George Washington Üniversitesi Sürdürülebilirlik Bölümü direktörü Katleen Merrigan ve Viyana Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Christian Felber katıldı

Moderatörlüğünü Change.org’dan Uygar Özesmi’nin yaptığı ‘Sorunları Ele Almak, Köprüler Kurmak’ konulu ilk oturuma FAFA (Forum for Agricultural Research in Africa) başkanı Yemi Akinbamijo, George Washington Üniversitesi Sürdürülebilirlik Bölümü direktörü Katleen Merrigan ve Viyana Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Christian Felber katıldı

Akinbamijo üretim kapasitesindeki sürdürülebilirlik açısından da biyolojik stres ve biyogüvenliğin kontrolünü sağlama, su ve toprağın azalma ve bozulmasından kaçınma, iklim değişikliğini en aza indirme ve kaçınılmaz iklim değişikliğine uyum sağlama noktalarına dikkat çekti. Yeşil devrimin sonuçlarının o kadar da yeşil olmadığının görüldüğünü ve günümüzde ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe, sistemlerdeki esnekliği artırmaya, küçük çiftçileri sistemde güçlendirmeye ve bütüncül yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Girdileri artırarak üretimi artırmanın çözüm getirmeyeceğine dikkat çekerek organik tarımın daha az enerji ve girdi istemesi, daha karlı olması, esnekliğinin fazla olması ve düşük karbon salınımı ve yüksek biyoçeşitlilik avantajlarını belirten Akinbamijo Afrika’nın dünyadaki gıda ihtiyacını sağlama  konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Konuşmasını, “konuşmayı bırak ve yap, yap, yap” ve “insanlar konuşmaları yiyemez” sloganları ile tamamladı.

George Washington Üniversitesi Sürdürülebilirlik Bölümü direktörü Katleen Merrigan

Katleen Merrigan yerel tarımın önemini vurguladığı konuşmasına ’Çiftçini Bil, Gıdanı Bil’, ‘Her Ailenin bir çiftçiye İhtiyacı Vardır. Senin ki Kim?’ sloganları ile başladı. Doğal ile organiğin farklı anlamlar ifade ettiğine değinen Merrigan tarım bilincinin okullara geri dönmesi ve okul bahçeciliğinin yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, son yıllarda genç çiftçi nufusunun %15 arttığını belirtti. Merrigan hepimizin 35 yaş altı nesle organiğin önemini anlatmakla yükümlü olduğumuzu vurgulayarak ‘Kurmamız gereken en önemli köprü bir sonraki nesille aramızda olandır’ sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Viyana Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Christian Felber

17

Renkli açılışa yakışır bir şekilde kürsüye yan parende atarak gelen son konuşmacı Christian Felber bu ilgi, şaşkınlık ve tatlı bir umut doğuran hereketi ile daha konuşmasına başlarken farklı bir Dünya’nın pencerelerini aralayacağını müjdeler gibiydi. Gerçekte ekonominin insana ve gezegenimize hizmet eden bir enstrüman olması gerekirken günümüzde kar-para ilişkisinden oluştuğu şeklinde yanlış bir algının yerleşmiş olduğunu söyledi.

Bir taraftan ağzından ‘tüm ekonomik aktivite bütünün iyiliği içindir, sermayenin oluşması bir sonuç değil ulusal ekonominin gelişmesi için bir araçtır’ derken, asıl ifade etmek istediği “artık sistemin altüst edilmesi gerektiği” gerçeğini kendisini izleyenlerin zihnine tatlı bir şekilde yerleştirebilmek için sözlü ifadesini amuda kalkarak etkili bir biçimde vurguladı. Ekonominin değerler, hedefler ve araçlar açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ve “bütünün hayrı” sınırları içinde ekonomik aktivite ve özel girişimciliğin serbest olabileceğini vurguladı.

Şirket (company) kelimesinin Latince kökeninin bir araya gelmek olduğunu ve bu noktaya dönmemiz gerektiğini anlatan Felber kar ve yarışma zihniyeti ile hedefe ulaşmaya çalışan eski sistemin yerini bütünün hayrı için ortak çalışmaların yürütüleceği yeni modellerin alması gerektiğini açıkladı. Ekonomik başarının ölçüsünün değişmesi gerektiği ve ekonominin oluşturulmasında insan itibarı, dayanışma, ekolojik sürdürülebilirlik, sosyal adalet, demokratik kararlılık-şeffaflığın esas alınmasının gerektiğini vurgulayan Felber organik ürünlerin daha ucuza satılabilmesi için vergilerin ve banka kredi faizlerinin düşürülmesi, devlet  üniversiteleri ile ortak araştırmaların teşviki gibi konularda adım atılması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Sema İskit...

 

 

Sema İskit

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.