DoğaManşet

İnsanların antidepresan kullanımı kuşları etkiliyor

0

Yayınlanan yeni bir araştırma kullanımı gün geçtikçe artan antidepresanların kuş popülasyonunu olumsuz etkilediği yönünde bulgular içeriyor. Pasif olarak antidepresan alan sığırcık kuşları üzerinde araştırma yapan uzmanlar beslenme alışkanlıklarının değişmesinin yanı sıra çiftleşme ilgilerinin de azaldığını belirtiyor.

York Üniversitesi’nden Doktor Kathryn Arnold liderliğinde, kanalizasyon sularının etrafındaki bölgedeki canlılarla (solucan,vs) beslenen, böylelikle insan sindirim sisteminden büyük oranda değişmeden atılan ilaçları bünyelerine alan kuşların bu ilaçlardan ne şekilde etkilendiğini ölçümlemek üzerine yapılan araştırma sonucu kuşların bu ilaç atıklardan etkilendiğini gösteriyor.

Gözlemler 6 ay sürdü

Kanalizasyon atıklarının bırakıldığı bölgede yaşayan solucanlar üzerinde antidepresan ilaç ölçümü yapıldığında bir insanın kullandığı ortalama dozun %3-5 oranı seviyesinde antidepresan kalıntısı tespit ediliyor. Bu seviyede antidepresan içeren solucanlarla beslenen 24 sığırcık kuşunun davranışları 6 ay boyunca gözlemleniyor. Gözlemler sonucunda insanlarda görülen yan etkilerin kuşlarda da görülmeye başladığı tespit ediliyor. Kontrol grubu ile kıyaslandığında görülen en önemli etkinin iştah kaybı ve libidolarında düşüş olduğu belirtiliyor. Sadece davranışsal değişimlerin ölçülebildiği bu araştırmada beyin fonksiyonlarının ve duygu durumlarının ne şekilde etkilendiği bilinemiyor.

50 milyon sığırcık yok oldu

BBC2 kanalındaki Autumnwatch sunucusu Chris Packham “Davranışlarındaki bu değişimin popülasyonlarına negatif etkide bulunduğu ortada. İngiltere’de 1960’dan beri 50 milyon sığırcığın yok olduğunu biliyoruz. Eczacılığın bu konuda önemli bir rolü var. Araştırmanın bundan sonraki adımında doğadaki sığırcıklarda ilacın ne oranda bulunduğu ölçümlenecek” şeklinde açıklama yapıyor.

(Yeşil Gazete)

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.