DünyaManşet

New York Times, “IŞİD’in elinde kimyasal silahlar olabilir”

0

IŞİD tarafından kontrol edilen topraklarda bulunan kimyasal silah stoklarının bu örgütün eline geçebileği ileri sürülüyor. İddiaya göre ABD; Irak’ta bulunan kimyasal silahların varlığını örtbas etti. Haberin kaynağı ABD gazetesi New York Times.

12 ışid

Bu çalışmaya göre, Amerikan askerleri 2003 yılında Irak’ın işgali ve Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra 5.000 kimyasal savaş başlığı ya da bomba bulduğunu bildirdi. 2004 ve 2011 yılları arasında en az 17 ABD asker ve yedi Iraklı polis memuru sinir gazı veya hardal gazı kimyasallarına maruz kaldı.

Ancak bu kişiler Pentagon tarafından herhangi bir yaralanmayı önemsememeye teşvik edildi. Irak’ın kimyasal silah depolarını ayrıntıları, Irak ve ABD yetkilileri, redakte edilen istihbarat belgeleri ve askerler ile görüşmeler sayesinde yeni ortaya çıktı.

Eski bir İngiliz komutan da “IŞİD kirli bomba yapımında kullanılacak kimyasallara erişebilir” diyor. Eski albay Hamish de Bretton-Gordon‘ın uyarısı, hardal ve sarin gazı ile dolu iki büyük stoğun güvenli halde olmadığının ortaya çıktığı bir sıraya rastlıyor.

İngiliz ordusunun kimyasal ve nükleer silahları koruma güçlerinin eski komutanı, IŞİD’in kirli bomba yapma kapasitesine sahip olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Zehirli gazla dolu mermilerin IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde korumasız halde saklandığı ortaya çıktı. İngiliz eski albay IŞİD’in Suriye’de kimyasal silah kullanmaya kararlı olduğunu gösterdiğini ve Irak’taki ilerlemesi sayesinde bu tür silahlara ulaşabilir halde olduğunu söylüyor.

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.