Doğa MücadelesiManşet

Şavşat’ta Milli Park içine planlanan HES’e bilirkişi onayı

0

Şavşat’ta yapılması planlanan Armutlu 1-2 HES Projesi için hazırlanan bilirkişi raporuna göre Karagöl Sahara Milli Parkı içerisine yapılacak HES, bölgeye zarar vermeyecek. Avukat Yıldırım “Heyet bilimsellikten uzak” diyor. Bugün ise ÇED Olumlu kararının iptali davası görülecek

17 şavşat hes...

Artvin’in Şavşat ilçesine Veliköy sınırları içerisinde Arten Elektrik Üretim ve Makine San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından yapılması planlanan Armutlu 1-2 HES ve Regülatörü için mahkemenin belirlediği bilirkişi raporu hem davacı köylülerde hem de davanın avukatlarında şaşkınlık yarattı.

Birgün’den Seçil Türkkan’ın haberine göre 19 Haziran’da davacıların talebiyle bölgede yapılan bilirkişi tespitinde Prof. Dr. Gülen Güllü, Prof. Dr. Kamil Kayabalı, Prof. Dr. Mustafa Aydoğdu, Doç. Dr. Ahmet Tolunay ve Yar. Doç. Dr. Levent Doğankaya’dan oluşan bilirkişi heyeti Armutlu HES 2 Regülatörünün Karagöl Sahara Milli Parkı içerisine yapılacağını kabul etti. Fakat ‘bu konuyla ilgili olarak gerekli izinler alınacaktır’ diyerek şirketi savundu. Hazırlanan raporda parkın içerisine yapılacak inşaatın oluşturacağı tahribatla ilgili olarak ise herhangi bir değerlendirme yapmadı.

Armutlu 1-2 HES ve Regülatörü projesinin Şavşat’a bağlı Veliköy’de Mirya Deresi ve Mansurat Çaylarının birleştirilmesiyle yapılması planlanıyor. Bu durum dere yataklarının tümden değiştirilmesi anlamına geliyor. Armutlu HES henüz proje aşamasında 4,99 MW olarak planlanmışken, bu rakam ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başvurusu sonrası 12,61 MV’a çıkarıldı. Rapordaki verilerin değiştirilmeden kapasite artırımı yapıldığı da gelen bilgiler arasında. HES Projesinin yerleşim alanlarının 500 metre yakınında bulunması da bir diğer nokta.

(Birgün)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.