Dış Köşe

Mümkün – Defne Koryürek

0

Zor günler yaşıyoruz. Ortaklaştıramadığımız hayallerimizin, kutsallarımızın karanlığında, ortak olduğu, ortak olacağı kaçınılmaz bir yarına, sırtımız, kollarımız, gönlümüz dolusu kızgınlıklar, kırgınlıklar ve yalnızlık yükü taşırken; üzerinde yaşadığımız gezegeni ve ev arkadaşımız tüm bir canlı âlemini iktidar uğruna muazzam bir eziyet, fevkalade hoyrat bir üslup ve şaşmaz bir bencillikle talan edip duruyoruz.

İnsanın tutulacak yanı kalmadı gibi.

Evet, elbette süreci gören, idrak edenleri de var türümüzün, isyan edeni, harekete geçeni de, ancak… kurunun yanında yaş da misali, ya da istisnalar kaideyi bozmaz hesabından hepimizi yaya bırakacak, her birimizi yarın “barbar” olarak adlandıracak olayların, düzenlerin, işleyişin göbeğinde olsun eli böğründe izlemek düşüyor çoğumuza.

Zira yalnızlık, yüklerin en ağırı.

Oysa bugünlerde, belki de gezegenin insan çağının bu en karanlık günlerinde, İstanbul’da yalnızlığımızı aşmaya kapı aralayan gayretler, toplantılar oluyor. Bunlardan biri ve derhal ilginizi talep edeni 18. Dünya Organik Konferansı!

Üç yılda bir düzenlenen bu kongrelerin amacı kongreyi düzenleyen ülkenin organik tarım sektörü başta olmak üzere, dünya organik tarım sektörünün deneyimlerini, endişelerini, öngörülerini ve elbette hayallerini ortak kılmak. Bu yıl öncelik, düzenleyici olma sıfatıyla Türkiye’de. Kongrenin düzenleyeni de Buğday Ekolojik Hayatı Destekleme Derneği olduğu için kongrenin konusu organik sektörü ile sınırlı kalamıyor. Bu yıl kongrede tüm alternatif tecrübelerin aktarımına muazzam bir alan açılmış durumda. Yani tüketim/ üretim ilişkilerine bakarak daha adil, daha temiz ve daha iyi bir dünya için tüm gayretlerin paylaşımı sözkonusu. Organiğin yanı sıra armağan ekonomisinden, tüketicinin bir türeticiye dönüşmesini sağlayan topluluk destekli tarıma pek çok katmanda sağlıklı gıdaya erişimde üretim ve tüketim ilişkilerinin yeniden sorgulanması sözkonusu.

Kongrenin ön konferansları cuma günü başladı. Son tur bugün gerçekleşecek. Hiçbirini kaçırmasanız keşke ama eğer tek bir fırsatınız varsa ya da ayıracak sadece bir iki saatiniz, bugün saat 13:00’te Yeditepe Üniversite’sinde gerçekleşecek Türkiye’de Bütüncül Yönetim: Doğadan İlham Alan Dahiyane Yaklaşımlarla Ekosistem Onarımcı Tarım toplantısını kaçırmayın derim. Anadolu Meraları ve Ormanevi Derneği’nin birlikte gerçekleştireceği bu konferansta Bütüncül Yönetim’in kurucusu Allan Savory konuşuyor olacak.

Dedim ya zor günler yaşıyoruz. Hayallerimiz ortak değil ve yine de yarınımız kaçınılmaz bir biçimde ortak.. Bütüncül yönetim üzerine Savory’i dinleyerek sadece toprak ve hayvancılık üzerine bir muhabbete dalmayacağınıza sizi temin ederim! Bütüncül yönetim dediğinizde işin içine asıl topluluk oluşturmak da giriyor ki, niyet edenin yarınını çevresinin hayalleriyle ortak kılar! Yüreğinizde sıkıştıran ister gıdanız olsun, ister Kobane.. Savory’nin söyleyeceklerinin açacağı muhabbetten muazzam yaralanacağınıza şüphem yok.

Bu vesile ile süt hayvancılığı yapan dostum, kıymetlim, ilham kaynağım Aysun Sökmen’in bir çağrısını da paylaşmak isterim:

“Artık bir nesil insanın da bencillikten silkinip gelecek nesiller adına ekosistemi onarmaya gönül vermesi gerekli” diyerek 8100 projesini hayata geçiren Aysun gelecek hafta sonu İstanbul Permakültür Kolektifi’nin misafiri olacak ve şehrin yüreğinde yarattığı basınçtan kurtulmak, kırsala göç etmek isteyen, kırsalla bağını onarmayı dileyen, birlik olmayı arzulayan herkesle paylaşmak istediği çok muazzam bir projesi var. Eğer siz de böyle biriyseniz, 19 Ekim Pazar günü Halka Sanat Projesi’nde Aysun’la buluşun.

Zira yalnızlığımızı yenip el ele verdiğimizde başka bir usül, başka bir dünya… mümkün!

Bu yazı ilk olarak taraf.com.tr/ de yayınlanmıştır

Defne Koryürek

 

 

Defne Koryürek

[email protected]

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.