EnerjiManşet

Fukushima’da radyoaktif kirlilik şimdiye kadar ölçülenin 10 katı

0

Fukushima’da Mart 2011’ de yaşanan felaketin sonucu olan radyoaktif kirliliğin yeraltı sularına ve yeraltı sularından da okyanusa karıştığını tespit ettikten sonra periyodik ölçümlere başlayan Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO), bu ölçümleri Fukushima’ daki 1 no’lu reaktörden başlayarak 4 no’ lu reaktörün de dahil olduğu alanda 34 ayrı noktada periyodik olarak gerçekleştiriyor ve yeraltı suyundaki radyoaktiviteyi ölçmeye çalışıyor.

Fukushima 1 no’lu reaktördeki durum her hafta yapılan ölçümlere kıyasla bu ay sonuçlara göre hiç de iyiye gitmiyor. Kontamine sudan alınan örnekte her zamankinden 10 kat fazla trityum(hidrojenin radyoaktif izotopu) tespit edildi. TEPCO’dan bir yetkili bu duruma cumartesi günü yaşanan tayfun ve aşırı yağışların kontamine suyu süpürerek yeraltı sularına karıştırmasının sebep olmuş olabileceğini söylüyor.

tayfun

Perşembe günü 2 no’lu reaktörün doğu kısmındaki bir kuyudan alınan örnekte litrede 150.000 bekerel ölçüldü. Uzmanlara göre bu miktar şimdiye kadarkilerin içindeki en yüksek miktar ve geçen hafta ölçülenin 10 katı olduğu ifade ediliyor. İlaveten, alınan örnekte yapılan incelemelere göre kemik iliği kanserine yani lösemiye yol açan olan stronsiyum 90 gibi beta ışını yayan maddenin yer altı suyunda rekor denebilecek 1,2 milyon bekerel düzeyinde olduğu tespit edildi. Bahsi geçen kuyu nükleer santralin Pasifik tarafına bakan limana çok yakın bir yerde bulunuyor.

Su krizinin bu hafta Vongfong Tayfununun yarattığı gerilimle artacağı düşünülüyor. Vongfong Tayfunu, süper tayfun kimliğini yitirmiş olsa da çok güçlü. Hızı saatte 180 kilometre olan tayfunun Pazartesi günü Kyushu’ya ulaşması bekleniyor . Meteoroloji Ajansına göre kuzeye Tohoku bölgesine doğru estiği için tayfunun etkisini yitirmeden Salı günü de Tokyo’ya ulaşma ihtimali var.

Okinawa’da aşırı yağışlara sebep olan tayfunun bilançosu şu şekilde; Okinawa ile Kyuushu bölgelerinde toplam en az 35 kişi yaralandı, 150.000 kişi yıkılan ağaçların altından çıkarıldı ya da sel sularından kurtarıldı ve 60.000 hanede elektrik kesildi.

TEPCO yetkilisinin söylediğine göre Fukushima 2 no’lu reaktörün yine doğu kanadında bir başka kuyudan alınan yeraltı suyu örneğinde yapılan testlerde beta ışını yayan madde 2,1milyon bekerel tespit edildi ki bu rakam bir önceki ölçüm rakamının neredeyse 2 katı .

Aynı şekilde alınan örnekte yapılan testlere göre sezyum oranı da bir önceki ölçüme göre  yüzde 70 daha fazla ve 68 000 bekerel seviyelerinde tespit edildi.
Tayfunun yol açtığı aşırı yağışlardan sonra 3 noktada rekor seviyelere ulaşılmasının sebebi bilinemiyor .

(Yeşil Gazete, Japan Times)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.