Hafta SonuKitapManşet

[Çocuk Kitapları] Flamingo Çocuk

0

Hayvanat bahçelerinde hayvanlara yem vermeyi, saksıda çiçek yetişmeyi değil; hayvan ve bitkilerle aynı dünyayı paylaştığımızı unutmamamızı hatırlatan bir kitap yazmak ve hatta seri oluşturmak amacıyla yola çıktım. Flamingo Çocuk da Doğa Öyküleri serisinin ilk kitabı.

f çocuk kapak

Kitapta kısaca yaramaz Barkın’ın kocaman bir kuş yumurtasının peşine düşmesi ve flamingo çocuk olma hikâyesini anlattım. Yaz tatilinin ilk günü çocuklar karne hediyesi olarak İzmir Kuş Cenneti’ne giderler. Kız kardeşi Kumru kuşların cennetini görmek isterken Barkın’ın amacı kocaman bir kuş yumurtası bularak mahallenin çetesine katılmaktır. Barkın ailesini atlatarak kuş yumurtalarını bulur ama çamurluk alandaki flamingo yuvalarına ulaşamaz. Bu duruma sinir olur ve sapanıyla kuşlara ve yumurtalara zarar verir. Kuşların lideri gelir ve kuş mahkemesi toplanır. Barkın’a flamingo çocuk olma cezası verilir. Barkın ilk başta yeni haline alışamaz ama zamanla kuşların yaşamına ayak uydurur bu arada renklerinin neden pembe olduğundan, çamura batmadan nasıl yürüdüklerine, kuş kreşinde neler öğretildiğinden, nasıl beslendiklerine varıncaya değin flamingolar hakkında pek çok şey öğrenir.

flamingo çocuk

(İllüstratör Bünyamin Özgül’ün Barkın’ın fotoğrafların yaptığı deneme çizimleri)

Ama o bir çocuktur ve kuşlarla uzun süre yaşaması mümkün değildir. Bunun üzerine kuşların lideri onu eski haline geri getirir. Barkın çok değişmiştir, yaşadıklarından dünyamızı diğer canlılarla paylaştığımızı ve onlara zarar vermememiz gerektiğini öğrenmiştir. Kuş yumurtalarını kıran çocuk gitmiş yerine kuş bilimci olmak isteyen bir flamingo çocuk gelmiştir.

Öykünün sevimli illüstrasyonlarını Bünyamin Özgül çizdi. İlkokul öğrencilerine hitap eden kitabı okuyan çocuklara, doğanın bilmedikleri bir yanını anlatıp, sevdirebilirsem ne mutlu bana.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/mehmet-firat-purselimin-flamingo-cocuk-kitabinin-konusu-nedir

(Başta çocuklar olmak üzere herkesin bayramını kutluyorum. MFP)

Mehmet Fırat ve Nehir Pürselim

 

 

Fırat ve Nehir Pürselim

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.