ManşetTarım-Gıda

Dünyanın ilk vejetaryen şehri Palitana

0
Palitana'nın vejateryen olması için 200 Jain keşişi açlık grevine girdi

Hindistan’ın Gujarat eyaletinde, dağlarda kurulmuş olan Palitana şehri dünyanın ilk vejetaryen şehri oldu. Gujarat hükümeti Palitana’nın “etsiz bölge “olduğunu ilân etti. Şehirde et ve yumurta satışı tamamen yasaklanırken, şehir sınırları dahilinde hayvan kesimi yasa dışı ilân edildi.

Palitana şehri Jain dini mensupları için en kutsal şehirlerinden biri sayılıyor. Bütün canlılara karşı şiddetsizliği öğütleyen bir inanç olan Jainizme mensup 5 milyon insan bulunuyor Hindistan’da.

Palitana'nın vejateryen olması için 200 Jain keşişi açlık grevine girdi

Palitana’nın vejateryen olması için 200 Jain keşişi açlık grevine girdi

Bölgenin tamamı ile vejateryen olması amacıyla yakın zamanlarda 200 Jain keşişi açlık grevine girdi ve şehrin baştan sona vejetaryen bölge ilân edilene dek ölüm orucu tutacaklarını açıkladı.

Bir Jain keşişi olan Virat Sagar Maharaj “Dünyadaki herkesin- ister insan, ister hayvan isterse küçücük bir yaratığın- kendisine Tanrı tarafından verilen bir yaşam hakkı var. Bu hakkı onlardan nasıl alabiliriz? Bu gerçek her dinin kutsal kitabında, özellikle de Jainizm’de açıkça yazılmıştır” diyor.

Jainistlerden Sadhar Sagar “Bu şehirde ete ulaşmak hep kolay oldu ama bu bizi dini inançlarımıza aykırı. Bu kutsal mekânda vejetaryen kökenli olmak bütün yiyeceklerin yasaklanmasını istedik hep “ diyor.

Bu karar bölgenin balıkçılarını olumsuz şekilde etkiledi. Balıkçıları temsilen Valjibhai Mithapura olayı mahkemeye taşıdı. Mahkeme, eyalet hükümetinden yasağın doğru bir şekilde açıklanmasını talep etti. Açıklama sonrası yapılan düzenlemenin yasal olup olmadığına karar verilecek. Gujarat ulusalcı BJP Partisi tarafından yönetiliyor. BJP’nin lideri ise ülkenin Başbakanı Narendra Modi.

65,000 kişilik nüfusunun %25’i müslüman olan Palitina’da, Müslüman akademisyen Syed Jehangir Miyan bu yasağa karşı çıkıyor: “Bu şehirde yaşayan çok insan var ve nüfusun çoğunluğu et yiyor. İnsanların et yemesini yasaklamak haklarının ihlâli demektir. Biz bu şehirde on yıllardır yaşıyoruz. Birdenbire bütün şehre böyle bir yasak getirmek yanlış” şeklinde konuşuyor

(Hayvan Özgürlüğü Çevirileri, World Crunch)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.