Ekolojik YaşamManşet

Adana’nın iki köyünde hem Organik hem de Topluluk Destekli Tarım buluşması

0
Adana'da ziyaret edilen ilk yer Karaisalı ilçesine bağlı Sarımehmetli Köyü Muhtarı Mehmet Durukan'ın evi oldu

Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Sarımehmetli Köyü ile Sarıçam ilçesine bağlı Maltepe Köylerinde Cumartesi günü hem organik tarım hem de topluluk destekli tarım buluşmaları gerçekleştirildi.

Adana'da ziyaret edilen ilk yer Karaisalı ilçesine bağlı Sarımehmetli Köyü Muhtarı Mehmet Durukan'ın evi oldu

Adana’da ziyaret edilen ilk yer Karaisalı ilçesine bağlı Sarımehmetli Köyü’nde muhtar Mehmet Durukan’ın evi oldu

Yeşil Gazete olarak adım adım takip ettiğimiz ve içinde yer aldığımız ÇEYO (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) katılımcıları, Adana İl Tarım Müdürlüğü çalışanları, tarıma dayalı sanayi alanında 5 farklı sektörde (Nişasta ve nişasta bazlı ürünler / Bitkisel sıvı yağlar, yemeklik ve endüstriyel margarinler / Un ve yem / Taze meyve) ticari faaliyet gösteren Sunar Gruptan bir temsilci ve Sarımehmetler ile Maltepe Köylülerini bir araya getiren buluşmalarda bölgenin dinamikleri, organik tarıma geçme aşamasında yaşanan sıkıntılar ve ülkemizde de giderek yayılan topluluk destekli tarımı Adana ve Mersin çevresinde yaygın hale getirmek için yapılması gerekenler konuşuldu.

Karaisalı’da Organik Tarım

Adana şehrine içme suyu sağlayan Çatalan Havzası’nda yerleşik 13 köyden biri olan Sarımehmetli’de diğer köylerde olduğu gibi tarımsal üretim yapan çiftçilerin su kullanması bölgenin içme suyu havzası olması nedeniyle yasak. Organik Tarıma geçiş bu dezavantajlı durumdan çıkış yolu olarak görülüyor. Adana Tarım İl Müdürlüğü’nün çabaları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı) projesi kapsamında organik tarıma geçen çiftçilere sağladığı destek Sarımehmetli köyünde 23 üreticinin organik tarıma geçmesini sağlamış.

İlk ziyareti organik tarıma geçişin önünü açan, köyün ana geçim kaynağı durumundaki Zeytinciliğin tamamı ile organik şekilde üretilmesini amaçlayan köy muhtarı Mehmet Durukan‘ın evine yaptık.

Muhtarımızın evinde organik zeytinler eşliğinde tarım sohbeti. Biz not alırken hemen yanımızda Sarımehmetli Köyü muhtarı Mehmet Durukan var. Kendisini Vatandaş olarak tanıtan Veysel Güngör organik tarım deneyimini paylaşırken, Çatalan Lisesi öğretmeni Adnan Özkök de can kulağı ile dinliyor

Muhtarımızın evinde organik zeytinler eşliğinde tarım sohbeti. Biz not alırken hemen yanımızda Sarımehmetli Köyü muhtarı Mehmet Durukan var. Kendisini Vatandaş olarak tanıtan Veysel Güngör organik tarım deneyimini paylaşırken, Çatalan Lisesi öğretmeni Adnan Özkök de can kulağı ile dinliyor

Kalabalık heyeti Anadolu misafirperverliği ile ağırlayan Muhtar Mehmet Durukan, bölgenin ve köyün organik tarıma geçtiği 9 yıllık süreci anlatarak sözlerine başladı. Şehre içme suyu sağlayan Çatalan Barajının yakınında olmaları nedeniyle su kullanamadıklarının altını çizen Durukan, bu durumu aşmak için yabani zeytinlere aşılama yaptıklarını, zeytinin çok bakım gerektirmeyen bir ürün olduğu için tercih edildiğini belirtti. Durukan; gübre, ilaç, bakım istemediğini belirttiği zeytin ağaçlarının bölge için uygun olacağına karar vermelerinin ardından 9 sene önce organik sertifikalı üretime geçtiklerini söyledi.

Sarımehmetli Köyü muhtarı Mehmet Durukan’ın evinde gerçekleşen ilk buluşma sırasında tüm katılımcılar kendi cephelerinden organik tarımı, avantaj ve dezavantajları ile dile getirdikten sonra Adana’da küçük çaplı da olsa topluluk destekli tarım uygulamasına başlayan ekipten Buğday Derneği Adana gönüllüsü Serdar İskit, Sarımehmetli köyü sakinlerine topluluk destekli tarım hakkında bilgilendirme yaptı.

Topluluk destekli tarımın üretici ve tüketici arasında güvene dayalı bir sistem olduğunu aktaran İskit, bu tür tarımda organik sertifika şartı aranmadığını, iki tarafında birbirini tanıması ve güvenmesi durumunda bu tip prosedürlere de ihtiyaç kalmadığını belirtti.

Organik tarıma ilişkin olumsuz yargıdan yakınan Adana Tarım İl Müdürlüğünde görev yapan ziraat mühendisi Bünyamin Özkan ise, aşılması gereken ilk basamağın bu güvensizliği bertaraf etmek olduğunu vurguladı. Bakanlığın organik üretime yönelik desteklerini anımsatan Özkan, Tarım İl Müdürlüğü personelinin de aralarında bulunduğu kişilerce faaliyete geçen, “Çukurova Organik Tarım Derneği“nin de bölgede organik tarımı yaygınlaştıma amacı ile kurulduğunu sözlerine ekledi.

Sarıçam Maltepe Köyü’nde Ramazan’ın Evi

Sarımehmetler köyündeki ufuk açıcı buluşmanın ardından ÇEYO katılımcıları olarak Serdar iskit’in de aralarında bulunduğu Adana Topluluk Destekli Tarım grubunun ürün tedariki için görüştüğü ve Maltepe köyünde ikamet eden Ramazan beyin evinde ikinci buluşmamızı gerçekleştirdik.

İkinci durağımız Sarıçam ilçesine bağlı Maltepe köyünde Adana'da Topluluk Destekli Tarım çalışmasına başlayan Serdar İskit, evine misafir olduğumuz Ramazan'a işleyişi anlatıyor

İkinci durağımız Sarıçam ilçesine bağlı Maltepe köyünde Adana’da Topluluk Destekli Tarım çalışmasına başlayan Serdar İskit, evine misafir olduğumuz Ramazan‘a işleyişi anlatıyor

Tüm yurdu etkisi altına alan sağanak yağmurun altında ulaştık Maltepe Köyüne. İki kızını yurda yerleştirdiğini ve eşi ile birlikte yaşadığını belirten Ramazan, Adana’da birkaç işte çalışmasına karşın kendisi için en uygun koşulların köyde bulunduğunu belirtti.

Serdar İskit’in bir önceki köyde olduğu gibi burda da topluluk destekli tarım hakkındaki bilgilendirici açıklamasının ardından bu oluşumun üretici tarafında yer almaktan mutluluk duyacağını ifade eden Ramazan ile hemen oracıkta kış için gereken sebzeler hakkında görüşme de nihayetlendirildi.

Sarımehmetli'de olduğu gibi Maltepe köyünde de evde bulunan ve doğal şekilde, hiçbir katkı maddesi ya da tarımsal ilaç kullanılmayan besinler ile doyuruyoruz karnımızı. Bu buluşmalarda öne çıkan bir başka konu ise şu Organik Sertifika üreticiyi tasnımadığımızda bir garanti belgesi tamam, Ama üretici ile tüketici tanıştığında yani birlikte Türetici olduklarında da imzalı resmi evrak şart mı?

Sarımehmetli’de olduğu gibi Maltepe köyünde de evde bulunan ve doğal şekilde, hiçbir katkı maddesi ya da tarımsal ilaç kullanılmayan besinler ile doyuruyoruz karnımızı. Bu buluşmalarda öne çıkan bir başka konu ise şu; Organik Sertifika üreticiyi tanımadığımızda bir garanti belgesi tamam, Ama üretici ile tüketici tanıştığında yani birlikte Türetici olduklarında da imzalı resmi evrak şart mı?

ÇEYO katılımcılarının, Adana Tarım İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ilk buluşma ve Adana ekibi tarafından spontane gelişen ikinci buluşma sonrasında yeni hedefi topluluk destekli tarımı Mersin’de de başlatabilmek.

Bundan sonra Mersin’de olması planlanan buluşmada da Çukuroava Ekolojik Yaşam Okulu’nu meydana getiren iki ilin, yani Mersin ve Adana’nın işbirliğinin daha da pekişmesi, bir yıl önce başlayan ve halen devam eden hazırlık sürecinin ardından hem organik üretim hem de topluluk destekli tarım alanında yeni adımlar atılması kararı alındı.

 

Fotoğraflar: Ramazan Biçer – Alper Tolga Akkuş

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.