DünyaManşet

2014’de Avrupa’ya kaçak geçmek isteyen 3.000 göçmen hayatını yolda kaybetti

0

Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre’deki ofisinde “Ölümcül Yolculuk: Göç Sırasına Hayatını Kaybedenlerin Takibi” başlıklı rapor hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Başkanı Frank Laczko, yasadışı göçmenler için Avrupa’ya giden yolun en tehlikeli yolculuk olduğunu ve 2.000 yılından bu yana Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 22 bin göçmenin Akdeniz’de hayatını kaybettiğini söyledi.

17 kaçak göçmenlerLaczko’nun açıklamasına göre Ocak 2014’ten bugüne kadar geçen dokuz aylık süreçte hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 72. Bu sayının son 25 yılın en yükseği olduğu söyleyen Laczko, “2014’te Akdeniz’de hayatını kaybeden göçmen sayısı, 1988’den beri bir yıl içinde yaşanan en yüksek sayı ve hâlâ Eylül ayındayız; yıl daha bitmedi” diye konuştu.

IOM Başkanı, Akdeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde 2014’te yaklaşık bin göçmenin öldüğünü, dünya genelinde ise 4 bin 77 göçmenin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Laczko, diğer bölgelerde düşüş yaşanmasına rağmen Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin sayısının arttığının altını çizdi. Laczko bu artışın sebebini, “Akdeniz ülkelerinde yaşanan sorunlar ve insanların daha güvenli yerlere gitme isteği” olarak açıkladı.

Göçmenlerin çoğu Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı

IOM Başkanı Laczko, Akdeniz’de hayatını kaybeden mültecilerin, hangi ülkelerin vatandaşı olduğunu saptamakta zorluk çektiklerini ifade etti.

Laczko, 2014 yılında Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin yüzde 30’unun Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinden kaçan çoğunluğu Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı insanlar olduğunu söyledi.

IOM raporuna göre, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği askeri operasyon sonrası Akdeniz’i geçmeye çalışan Filistinli mülteci sayısında ve IŞİD saldırıları sonrası ise Suriyeli mülteci sayısında artış yaşandı.

(Al Jazeraa)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.