EnerjiManşet

Radyasyona bağlı kanserlere dikkat çekmek için saçları kazıttılar

0
Kisir köyü muhtarı ve eşi saçlarını kazıtırken

Açıkta bırakılan eski uranyum madenleri nedeniyle yüksek düzeyde radyasyon ölçümlerinin yapıldığı Söke’nin Kisir Köyünde köy muhtarı Baki Suna ve eşi Nazan Suna köydeki kanserden ölümlere dikkat çekmek için saçlarını kazıttı.

Kisir köyü muhtarı ve eşi saçlarını kazıtırken

Kisir köyü muhtarı ve eşi saçlarını kazıtırken

Aydın’ın Söke İlçesi’nde eskiden köy olan Kisir Mahallesi Osmankuyusu Mevkii’ndeki uranyum sondaj çalışmalarının yapıldığı bölge halkıyla bir araya gelen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri, maden alanında inceleme ve radyasyon ölçümü yaptıktan sonra köy meydanında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Yeşiller/Sol eş sözcüsü Sevil Turan saçlarını kazıtan Kisir köyü muhtarı ve eşiyle

Yeşiller/Sol eş sözcüsü Sevil Turan saçlarını kazıtan Kisir köyü muhtarı ve eşiyle

Söyleşiden önce köyün Osman Kuyusu Mahallesi civarında bulunan uranyum sondajlarına gidildi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sevil Turan, Yeşiller/Sol ve Almanya Nükleer Karşıtı Hekimler üyesi Dr. Alper Öktem, Yeşiller/Sol MYK üyesi Vezan Karabulut, Yeşiller/Sol üyesi Av. Arif Ali Cangı ve EGEÇEP Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı ölçümlerde sondaj kuyularının olduğu bölgelerde güvenli doz olarak kabul edilen değerin çok üzerinde radyasyon ölçümü yapıldı.

Sevil Turan ziyaret sırasında Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

Gaiger sayacı uranyum madeninin olduğu yerde yüksek düzeyde rasyasyon saptadı.

Gaiger sayacı uranyum madeninin olduğu yerde yüksek düzeyde rasyasyon saptadı.

“Kisir Köyü’ndeyiz. Radrasyon alt sınırı 200 mikrosievert iken burada 750 civarında. 60 ve 80’lerde uranyum araması yapılan Söke Kısır Köyü’nde sondaj alanları güvenlik alınmadan açık olarak bırakılmış. Köprübaşı’ndaki kuyuda oran 1500 mikrosievertin üstünde. Köylüler buradaki suyu ve tarım arazilerini kullanıyor. Bu nedenle köyde ciddi sağlık sorunları ve yüksek oranda kanser vakaları var. Kuyulara önlem alınmadığı gibi mevcut durumla ilgili bir önleyici çalışma yapılmıyor. Kisir Köyü muhtarı ve eşi radyasyon tehlikesine ve kanser vakalarına dikkat çekmek için saçlarını kazıttılar.”

Dr. Alper Öktem köy meydanında konuşma yaparken

Dr. Alper Öktem köy meydanında konuşma yaparken

Köy meydanında yapılan söyleşide konuşan Dr. Alper Öktem radyasyonun sağlık üzerine etkilerine dikkat çekerken, Av. Arif Ali Cangı hukuk mücadelesi konusunda bilgi verdi.

Saçlarını kazıttılar

Eski uranyum madenlerinde Gaiger sayacıyla yapıulan radyasyon ölçümlerinde ölçümlerde yüksk üzeyde radyasyon saptanmasının ardından meydanda toplanılan köylülerle görüşen heyettekiler köyde kanserden ölümlerin yüksek oranda olduğu bilgisini aldılar.

Arif Ali Cangı konuşma yaparken

Arif Ali Cangı konuşma yaparken

Köylerinde yıllardır çok yüksek oranda kanser oranlarının görüldüğünü, neredeyse kanser dışında bir ölüm sebebi olmadığını söyleyen Köy Muhtarı Baki Suna, Anayasa’nın 56. maddesini okuyarak , sağlıklı bir çevrede yaşama hakları olduğunu, devletin bu görevini yerine getirmesini istediklerini belirtti.

Muhar Suna yaptığı konuşmanın ardından kanserli köylülerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için eşiyle birlikte saçlarını kazıtacaklarını söyledi. Muhtar saç ve bıyıklarını eşi de saçlarını kazıttı.

Köylüler de eyleme alkışlarla destek verdi.

(Evrensel, Haberler.com, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.