Hafta SonuManşet

Yeşil Mutfak Denemeleri- Bakliyat Köftesi

0

Aslında bahsedeceğim popüler adıyla “vejetaryen burger”. Burger adının kötü imajı sebebiyle başlık benim tarife uydurduğum adıyla bakliyat köftesi oldu. Bu haftaki tarif, daha önce yine yeşil mutfak için yaptığım nohut köftesinin geliştirilmiş hali oldu aslında. Yeme tercihlerime uyum sağlayan Bahadır sağ olsun, bu geliştirmenin babası.

Beni bu hafta bu tarifi yazdırmaya iten ise grist.org sayesinde keşfettiğim bir podcast oldu. Yemek kültürü ile ilgilenmeye başladığınızda sadece tarifler, yiyeceklerin nereden nasıl geldiği değil daha uçsuz bucaksız bir dünyanın kapıları açılıyor önünüze. Yemeğin kültürlerarası kurduğu köprüler, doğaya uyumlanışı, bilim ve tarihle olan ilişkisi ve nicesi.

İki gastronomi gazetecisi  Cynthia Graber ve Nicola Twilley The UC Berkeley tarafından düzenlenen ve Micheal Pollan ‘nın da destek verdiği Haziran ayında gerçekleşen Gıda ve Tarım Gazeteciliği atölye çalışmalarında tanışıyor. Ortak tutkuları yemek kültürünü tarih ve bilimin gözünden anlamak isteyen ikili bu konu üzerinde neyin “ölçülebilir, sürdürülebilir ve bilimsel açıdan anlamlı” olduğuna dair konuşmalara başlıyorlar.

Her ay yeni bir bölüm yayınlanacak Gastropod’un ilk bölümü sofra/çatal-bıçak takımlarının yemek yeme biçimlerimizi nasıl değiştirdiği üzerineydi.

Siz de bir anda merak etmediniz mi? Çatal-bıçaktan önce nasıl yemek yiyorduk ?

Aşağıdaki tarifle bunu biraz hatırlayabilir ve program kaydını buradan dinleyebilirsiniz.

Afiyetle!

Daha önce yaptığım nohut köftesi, biraz zenginleşip bakliyat köftesi oldu.

Daha önce yaptığım nohut köftesi, biraz zenginleşip bakliyat köftesi oldu.

Bakliyat köftesi

1 bardak haşlanmış nohut

1 bardak haşlanmış mercimek

1 soğan, iri küpler halinde doğranmış

5-6 dilim kurutulmuş domastes ve varsa kurutulmuş başka sebzeler (biber, patlıcan gibi)

2 kaşık domates püresi/salçası

Kıyılmış maydonoz, tuz, karabiber, kırmızı biber, yeni bahar, kimyon ve dahi istediğiniz baharat

Bağlamak için 1 yumurta ya da 1 çorba kaşığı un

Hazırlanışı:

Nohut ve mercimeği blenderdan geçirdikten sonra kalan malzemelerle birlikte derin bir kapta birbirine iyice karıştırıyoruz. Dilediğiniz büyüklükte, ben avuç içi kadar aldım, sığ yağda tavada her iki tarafını da hafifçe kızartıp dilerseniz açık dilerseniz kapalı sandviç yaparak yiyebilirsiniz. Yanına yeşillik ve yoğurtla öğünü zenginleştirebilirsiniz. Ve muhakkak elle yiyiniz!

 

Kapak fotoğrafı theguardian.com’ dan alınmıştır.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.