İklim KriziManşet

İklim Zirvesi’nde hangi ülke neyi taahhüt etti?

0

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un çağrısıyla Pazartesi (dün) ‘İklim Zirvesi’nde bir araya gelen 100 dünya lideri, iklim değişikliğine karşı mücadele konusunda ne yaptıklarını ve geleceğe dair taahhütlerini açıkladı. mashable.com sitesi, ülkelerin iklim değişikliği haritasını derledi. İşte ülke liderlerinin iklim krizine karşı ‘yapılacaklar’ listesi.

Screen shot 2014-09-24 at 13.43.51

Avrupa

Avrupa Birliği, İngiltere, İrlanda, Monako ve Belçika, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının yüzde 80-90 arasında kesilmesi hedefliyor. Avrupa Birliği, önümüzdeki yedi yıl içinde AB üyesi olmayan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele projelerine 14 milyon Euro destek vereceğini açıkladı.

Danimarka ise 2020’ye kadar karbon salınımını yüzde 40’a kadar düşürerek 2050’ye kadar fosil yakıtlardan tamamen kurtulmayı planlıyor. Almanya da bunda böyle kömür yakıtlı santralleri desteklemeyeceğini açıkladı. Fosil yakıtları tamamen bırakma sözü veren tek Avrupa ülkesi ise İzlanda oldu.

ABD ve Güney Amerika

iklim değişikliğine karşı uluslararası programlarla yatırım yapma ve iklim krizine karşı kırılgan ülkelerin iklim felaketlerine hazırlanması konusunda destek sözü verdi. Güney Amerika ülkelerinden Peru ve Paraguay, küresel ısınmanın baş sorunlularından olan ormansızlaşmanın önüne geçmek için illegal ağaç kesimini engelleyecekleri sözü verdi. Ecvador, Trinidad ve Tobago, doğalgaz ve hidroelektrik santrallere ağırlık vermeyi iklim değişikliğine karşı mücadele yöntemleri olarak açıklarken; Meksika, Nikaragua, Şili ve Kosta Rika 2018-2025 yıllarına kadar ülke enerjinin yarısından fazlasının yenilenebilir enerji olacağının sözünü verdi. Brezilya ise ulusal iklim adaptasyonu planını gelecek yıl açıklayacak.

Afrika

Etiyopya 2025 yılına kadar sera gazı salınımını sıfıra indireceğini belirtti. Mozambik, ulusal önceliklerinin düşük karbona dayalı bir ekonomi olacağını açıklarken, Uganda, Kongo ve Gabon ormansızlaşma nedeniyle yok olan yeşil alanı tekrar oluşturacaklarını taahhüt etti.

Orta Doğu ve Asya

Türkiye, 1,3 milyon hektarlık alanın orman alanı haline getirileceği sözünü verdi. Gürcistan, hidroelektrik santrale ağırlık vereceklerini açıklarken Brunei, enerji tüketimini 2035 itibariyle yüzde 65 oranında düşüreceğini açıkladı. İsrail ise ‘temiz enerji’ gerekçesiyle kömürden doğalgaza geçeceğini açıkladı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.