ManşetSivil Toplum

Dünya liderlerinden Kuzey Kutbu için Greenpeace’e destek

0
Greenpeace delegasyonu Ban Ki-Moon’a Kuzey Kutbu’nu Kurtar kampanyasının altı milyon imzasını takdim etti.

Ban Ki-moon Kuzey Kutbu’nu korumak için çağrı yapan 6 milyon Greenpeace destekçisinin isimlerini kabul etti.

Greenpeace delegasyonu Ban Ki-Moon’a Kuzey Kutbu’nu Kurtar kampanyasının altı milyon imzasını takdim etti.

Greenpeace delegasyonu Ban Ki-Moon’a Kuzey Kutbu’nu Kurtar kampanyasının altı milyon imzasını takdim etti.

23 Eylül 2014’te New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, altı milyon kişi tarafından imzalanan Kuzey Kutbu’nu Kurtar çağrısını kabul etti. Türkiye’de de yarım milyondan fazla imza toplayan Greenpeace, Kuzey Kutbu’nun belirli bir bölgesini koruma altına alma ve diğer bölgelerinde petrol aramalarını ve yıkıcı sanayi faaliyetleri durdurma çağrısı yapıyor.

Altı milyon imzanın Ban Ki-moon’a sunulduğu dün gece aynı zamanda, Rus yetkililerin aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan’ın da bulunduğu 30 aktivistin tutuklanmasıyla sonuçlanan bir petrol platformunda gerçekleştirilen şiddetsiz eylemin birinci yıldönümüydü.

“Bu imzaları, ortak geleceğimiz için ortak bir taahhüt olarak, sadece Kuzey Kutbu’nu değil, dünyanın her yerinde doğayı korumak adına kabul ediyorum” açıklamasını yapan Ban Ki-moon, Kuzey Kutbu’nu koruma konulu bir uluslararası zirve davetinde bulunmayı de değerlendireceğini belirtti. Ban Ki-moon, içinde Kuzey Kutbu buzundan elde edilen 6 milyon su damlası bulunan bir cam küre hediye eden Greenpeace heyetine yakın bir gelecekte örgütün ünlü kampanya gemilerinden biriyle Kuzey Kutbu’na gitme arzusunu dile getirdi.

Greenpeace heyetinden Greenpeace International Genel Müdürü Kumi Naidoo, toplantı sonrası açıklamasında: “Kuzey Kutbu, New York’taki zirveye katılanlar için bir dönüm noktasını temsil ediyor. Liderler, hiç şüphesiz dünyamızın hızla ısınmasından duydukları derin endişeyi ifade eden zarif demeçler verecekler. Ancak bu liderlerin birçoğu, eriyen Kuzey Kutbu’ndan petrol çıkarmak için bölgenin nasıl bölüşüleceğinin hesabını yapmakta. Ancak aynı anda bu iki duruşu savunmak tek kelimeyle inandırıcı değil. Bugün, burada altı milyon kişi temsil edildi ve sesimizin üst düzey yetkililer tarafından duyulmaya başlanması çok ümit verici. Ban Ki-moon’a imzaları kabul ettiği için teşekkür ediyor ve tüm insanlık adına yürüttüğümüz Kuzey Kutbu’nu Koruma kampanyamızı sürdüreceğimizi söz veriyoruz” dedi.

özgürlük 2

7 Eylül 2014, Greenpeace New York’un simgesi Özgürlük Heykeli’nin bir replikasını Kuzey Kutbu Denizi’ne yerleştirerek 21 Eylül’de People Climate’s March /Halkların İklim Yürüyüşü’ne çağrı yaptı

Eylül başında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkede yapılan anket sonucuna göre, katılımcıların %74’ü Kuzey Kutbu’nu çevreleyen uluslararası sularda bir bölgenin koruma altına alınmasını destekliyor.

Greenpeace, birkaç gün önce Kuzey Kutbu’nda bulunan Esperanza gemisinde iklim aktivisti ve Filipinler İklim Heyeti Baş Müzakerecisi Yeb Sano’yu ağırladı. Kasım 2013’de Varşova İklim Zirvesi’nin açılışında mücadele azmi aşılayan konuşmasıyla ağlatan ve konuşmanın ardından zirve boyunca iki hafta açlık grevi yapan Yeb Sano Esperanza’dan “5,000 mil ötede doğdum ancak benim ve ülkemin geleceğinin Kuzey Kutbu’nun kaderine bağlı olduğunun farkına vardım” açıklamasını yaptı. Kuzey Kutbu ve dünyanın diğer yerlerindeki iklim felaketleri arasındaki bağlantıya dikkat çeken Yeb Sano, Kuzey Kutbu için mücadeleye etmeye çağrı yaptı.

Yeb Sano Kutup Denizi’ndeki Greenpeace Esperanza gemisinde: “Tayfun felaketini yaşayan bir Filipinli olarak, Kuzey Kutbu’na gitmek İklim değişikliğinin boşluklarını doldurmak gibi. Kuzey Kutbu’nda olanlar, tüm dünyayı etkiliyor.” Ümit Şahin ve Ömer Madra’nın Kuzey Kutbu’nda bulunan Yeb Sano ile Açık Radyo’da yaptıkları röportaj Yeşil Gazete’de yayınlamıştı.

Yeb Sano Kutup Denizi’ndeki Greenpeace Esperanza gemisinde: “Tayfun felaketini yaşayan bir Filipinli olarak, Kuzey Kutbu’na gitmek İklim değişikliğinin boşluklarını doldurmak gibi. Kuzey Kutbu’nda olanlar, tüm dünyayı etkiliyor.”

Ümit Şahin ve Ömer Madra’nın Kuzey Kutbu’nda bulunan Yeb Sano ile Açık Radyo’da yaptıkları röportaj Yeşil Gazete’de yayınlanmıştı.

Greenpeace Esperanza gemisinin Yeb Sano’nun ardından misafir ettiği diğer önemli kişi ise Kiribati Cumhurbaşkanı Anote Tong. İklim değişikliğinin ilk kurbanlarından biri olan bu Pasifik ada ülkesinin Cumhurbaşkanı Tong, “İklim değişikliği bizim için gelecekte karşılaşacağımız değil, şu anda mücadele ettiğimiz bir durum. Günlerimiz sayılı, bu yüzyıl içinde adalarımızın önemli bir kısmı sular altında kalacak. Erimekte olan Kuzey Kutbu çok büyük bir tehdit. Benim ülkem ilk etkilenenlerden, ama sıra diğer ülkelere de gelecek” dedi. Anote Tong Greenpeace Esperanza gemisi ziyaretinin ardından, New York İklim Zirvesi’ne katılacak.

Kiribati Cumhurbaşkanı Anote Tong: “Günlerimiz sayılı. Bu yüzyıl içerisinde adalarımızın önemli bir kısmı su altında kalacak.”

Kiribati Cumhurbaşkanı Anote Tong: “Günlerimiz sayılı. Bu yüzyıl içerisinde adalarımızın önemli bir kısmı su altında kalacak.”

Ayşe Bereket
[email protected]
twitter.com/aysebereket

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.