İklim KriziManşet

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon iklim için halkla yürüyecek!

0
Ban Ki Moon
Ban Ki Moon kolları sıvıyor

“İklim çözümü için yürüyenlerle kol kola gireceğim.” Bu sözler BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a ait.

Ban, haftasonu dünyanın her yerinde ve New York’ta düzenlenecek Halkın İklim Yürüyüşü’ne

Ban Ki Moon

Ban Ki Moon kolları sıvıyor

katılacak. “Birlikte, bu kilit meselenin doğru tarafında duruyoruz” dedi.

Kendi çağrısıyla 23 Eylül günü yapılacak BM İklim Zirvesi’nden önce bu adım, Genel Sekreter’in konuyu nasıl bir ölüm kalım meselesi olarak gördüğünü gösteriyor. Barack Obama, Tayyip Erdoğan ve birçok başka devlet ve hükümet başkanının katılması beklenen zirvede, 2015’te Paris’te bir iklim anlaşması üzerine uzlaşı çıkması şart olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması Taraflar Konferansı öncesi, sera gazı salımlarının kısıtlanması tartışılacak.

Ban, “İklim değişikliği hakkında eyleme ihtiyaç acil. Ne kadar geciktirirsek, maddi olarak ve insan hayatıyla bedeli o kadar ağar olacak. Haftaya toplayacağım iklim zirvesinin iki hedefi var: Gelecek yıl Paris’te evrensel ve anlamlı bir iklim anlaşması sağlanması için siyasi iradeyi toplamak, ve sera gazı emisyonlarını kısmak ve iklim değişikliğine karşı dirayeti artırmak için atılacak cürretkâr adımlar yaratmak. Önemli olan, anlamlı vaadler almayı ve ilerleme kaydetmeyi bekliyor olduğumuz.”

Ban’ın iklim mitingine katılımı hakkında daha fazla bilgi yok. Genel Sekreter, ayni zamanda aktör Leonardo di Caprio’yu iklim değişikliği özel sorumluğu ile BM barış elçisi tayin etmişti, ve aktör zirvenin açılış konuşmalarından birini yapacak.

Ban, 2009’da anlaşma beklenen ama çıkamayan Kopenhag’da sonuç alınamayan BM İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması Taraflar Konferansı öncesi benzer bir zirve düzenlemişti. BM, liderleri bir yüzyüze görüşmeler serisinde biraraya getirerek 2020’de mevcut hedefler sonlandıktan sonra devreye girecek anlaşmada iklim değişikliğini 2° C ile kısıtlayacak bağlayıcı hedefler belirlemek için rahat bir zemin sağlamaya çalışıyor.

 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.