Doğa MücadelesiManşet

Guatemala’da Mayalar Monsanto’ya geçit vermedi

0

Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lı (GDO) tohumları dünya çapında yaygınlaştırma amacını güden ABD’li şirşet Monsanto, Latin Amerika ülkelerinden birer birer kovuluyor. 10 gündür Monsanto aleyhinde gösterilerin yaşandığı Guatemala’da da yerli halk Mayaların başlattığı protesto eyşemleri sonuç verdi. Gösterilerin önünü alamayan hükümet, Haziran ayında kabul edilen Monsanto’nun genetiği oynanmış tohum üretimine izin veren yasayı iptal etti.

 

 

6 mayalar monsantoyu kovduSendikalar, çiftçiler ve kadın örgütlerinin Maya yerlilerinin başlattığı protesto hareketine güçlü destek verdiği Guatemala’da gösteriler yasa iptal edilene kadar sürdü. Göstericiler yalnızca yönetim binalarını değil yolları da işgal etti ve ulaşıma kapattı.

Monsanto’nun Yeni Hedefi Türkiye

Bir süre önce Monsanto AB ülkelerinde gelen tepkilerden dolayı genetiği değiştirilmiş ürün başvurularını geri çektiğini açıklamış ardından da 2020 yılına kadar 300 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye, Fransa, Portekiz ve Romanya’daki mevcut mısır üretim tesislerini genişletmeyi amaçladıklarını duyurmuştu. Bu duyuru çevre hareketleri ve ilgili meslek örgütleri tarafından Monsanto’nun Türkiye’ye yönelmesi olarak yorumlanmıştı.

1997 yılında Türkiye’ye giren Monsanto, 1998’de Cargill firmasının tohum bölümünü satın alarak, 1999’da da bu şirketi Asgrow ve Dekalb tohum şirketleri ile birleştirerek DEKALB çatısı altında tek marka yaptı. Ardından hem küresel hem de Türkiye özelinde tohum firmaları ile birleşerek büyümeyi sürdürdü.

Bugün Bergama, Çanakkale, Antakya ve Mustafakemalpaşa’da yapılan üretim, 54 bin metrekarelik alanda kurulu olan Mustafakemalpaşa Fabrikası’nda işleniyor. Monsanto, Türkiye genelinde 150’ye yakın bayisiyle 1500’den fazla sözleşmeli çiftçi ile çalışıyor.

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.