Kültür-SanatManşet

[Altın Koza Film Festivali] 2.Günün Seyir Defteri

0

Günün Kaçırılmaması Gereken Yapımı

Şarkı Söyleyen Kadınlar

21.Altın Koza Film Festivali’ne Jüri başkanlığı yapan Reha Erdem’in son filmi olan Şarkı Söyleyen Kadınlar festivalin ikinci gününde kaçırılmaması gereken yapım olarak değerlendiriyoruz. Reha Erdem sinemasının öğelerini barındıran Kadın eksenli başarılı bir yapım. 31.İstanbul Film Festivalinde büyük beğeni kazanmıştı.

5 şarkı söyleyen kadınlar...

Filmin Konusu, İstanbul’un adalarından birinde muhtemel bir deprem nedeniyle adayı boşaltma kararı alınmıştır. İnsanlar akın akın oradan ayrılırlar ancak küçük bir kesim bu karara uymayarak adada kalmakta ayak direr. Etrafta kıyamet arifesini andıran bir atmosfer hüküm sürerken geride kalanlar için hayat koşulları günden güne zorlaşacaktır. Şarkı Söyleyen Kadınlar, yaşamları farklı engellerle sıkıştırılmış bir grup kadının, inanç, cesaret ve enerji ile hayatın farklı boyutlarına yaptıkları heyecan verici insani serüvenlerine eşlik ediyor. “Bu dünya karanlık bir yer olabilir ama şükürler olsun, öyle insanlar var ki kalplerindeki şefkat ve cömertlik olmasa, var olmanın çok yönlü derinliğine dair tek bir umut taşıyamazdık. Bu büyük insanlar çok da güçlüler çünkü emek vermeyi, şarkı söylemeyi, paylaşmayı, gülmeyi ve muhafazayı biliyorlar.

 

Kesin İzlenmeli

Timbuktu – Abdrerrahman Sissako

Festivalin ikinci gününde sinemaseverlerle buluşacak olan yapımlar arasında kesin izlenmeli sınıfında değerlendirdiğim Timbuktu Metropol sinemasında 17:30 seansında izleyicilerle buluşacak.

Abderrahman Sissako’nun Cannes ödüllü filmi Timbuktuda ilk olarak Altın Koza Film festivaliyle sinemaseverlerle buluşacak. Dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da Ekümenik Jüri Ödülü’nü kazanan Timbuktu, bu yılın en çarpıcı yarışma filmlerden biri olarak öne çıktı. Mali’nin kuzeyinde şeriat yasalarının geçerliliği ilan edilip futbol oynamak ve müzik dinlemek bile yasaklandıktan sonra birçok ailenin yaşamının nasıl mahvolduğunu duygusal bir bakış açısıyla çobanlık yapan bir aile üzerinden anlatan Timbuktuiçin Sissakoşöyle diyor: Filmlerimde umudun var olduğunu umuyorum. Müziği yasaklasalar da en güçlü müzik kafamızın içinde duyduğumuzdur. Festivalde en son Bamako filmini izlediğimiz Abdrerrahman Sissako Afrika sinemasının en büyük yönetmenlerinden biri olarak kabul ediliyor .

Leviathan / Andrei Zvyagintsev:

Kesin izlenmeli sınıfında değerlendirdiğimiz bir diğer film ise Andrey Zvyagintse’in Leviathan adlı filmi. Film Arıplex sinemalarında 15 seansında sinemaseverin beğenisine sunulacak.

Andrey Zvyagintse’in “Kremlinle polemiğe giren, yozlaşmaya karşı cesur bir başyapıt” olarak tanımlanan ve Altın Palmiye;nin en güçlü adaylarından görülen Leviathan, ülkemizde ilk kez 21.Altın Koza Film Festivalinde gösterilecek. Günümüz Rusya’sının toplumsal sorunlarını ele alan Leviathan, Cannes;da En İyi Senaryo Ödülünü kazandı. Eyüp Peygambee’in öyküsünden esinlenen film, yoz bir valinin arsasını ele geçirmeye çalıştığı yaşlı bir adamı izliyor.

Mucizeler / The Wonders

Cannes’da Altın Palmiye için yarışan tek İtalyan filmi olan, Alice Rohrwacher’in yönettiği “Le Meraviglie / The Wonders”, Filmekimi programında yer alıyor. Cannes’da Büyük Ödül’ü kazanan film, geleneksel tarımcılık ve aile yapısını korumak için mücadele veren arıcı bir ailenin hikâyesini medya eleştirisiyle iç içe anlatırken İtalya’nın değişen ve mahvolan doğasını da izliyor.

Festivalde İlk Gala Gösterimi, Nergis Hanım’la

15 Eylül günü başlayacak, muhtemelen 3 farklı sinema salonlarında (Real Maxımum, Optimum Avşar Sinemaları ve Ariplex)  festival filmleri Nergis Hanım’ın gala gösterimi Real Cinemaxımum salonlarında yapılacak. Filmin senaristi ve yönetmeni olan Görkem Şarkan 33.İstanbul Film Festivalinde Seyfi Teoman İlk Film ödülünü kazanarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. İlk uzun metraj filmi olan Nergis Hanım adlı yapımda, deneyimli oyuncularla çalışan Görkem, filminde Başrol oyuncuları  Zerrin Sümer, Settar Tanrıöğen yer alıyor.

Motör Nam-ı Diğer Remake, Remix

Real Maxımum sinema salonların galası gerçekleştirilecek yapım farklı içeriği ile dikkat çekiyor. Seans saati 17:45.

Almanya’da yaşayan Cem Kaya’nın, dünya prömiyeri bir kaç hafta Locarno Film Festivali’nde gerçekleşen “Motör” (Remake Remix Rip-off) adlı filminin Türkiye’deki ilk gösterimi Adana’da yapılacak. ‘Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması’nı incelemek üzere Yeşilçam’ın en üretken yıllarını ele alan bu hem eğlenceli hem de araştırmacı belgesel, önümüzdeki aylarda çok konuşulacak!

Fırsatınız Olursa İzlemelisiniz!

Bizim Korkunç Ülkemiz (Belgesel) Optimum Salonu Saat: 17:45

Geçen sene ülkesinden kaçarak Türkiye’ye geçen Suriyeli yazar Yassin Al Haj Saleh’in bu zorlu yolculuğunu takip eden “Bizim Korkunç Ülkemiz”, FID Marseille’de En İyi Belgesel ödülü kazanmıştı. Film yönetmenin ve hayatının 16 yılını hapiste geçirmiş olan ana karakterinin katılımıyla gösterilecek. Filistin ve Suriye’ye dair bu önemli belgeseller, Filistinli ve Suriyelilerin ortak kimliği haline gelen ‘sürgünlük’ konusunun irdeleneceği bir yuvarlak masa toplantısıyla destekleniyor. “Çağımızın Yerinden Edilmiş Halkları: Filistinliler ve Suriyeliler” başlıklı panel iki ülkeden yönetmen ve aktivistlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

(Yeşil Gazetebanubozdemir.com/,  altinkoza2014.blogspot.com.tr/)

You may also like

Comments

Comments are closed.