Hafta SonuManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Ekoköyler: Yeni Rotamız

Bu kitap, hayatlarımızda bütüncül ve yaratıcı bir amaç duygusu doğurmak için sağlam temeller oluşturmakta ihtiyacımız olan başlıca malzemeleri tanımlamayı hedeflemektedir.
2 ekoköylerOluşmasına öncülük etmemiz gereken yeni toplum sabit bir varlık değildir. Sürekli verilen bir varlıktır ve yeni kökler salabilmesi için öyle bir formül ortaya koymalıyız ki; iyi meyveler versin.

Gelecek için sorumluluk alabilen ve almaya istekli bireylerden oluşan kritik bir kitlenin ortaya çıkışı ile mevcut sistemin onlarca yılın yalan ve yanlış yönetiminin biriken yansımalarıyla başa çıkmaktaki başarısızlığının görünür hale gelmesi aynı zamanda denk geliyor. Şimdi karşı tarafa geçme zamanıdır. Eski bir yaşam tuz buz olurken yeni bir yaşam ortaya çıkmaktadır.

Eminim ki bu süreçte büyük, eşi görülmemiş jeofizik ve insani sarsılmalar yaşanacaktır. Ancak korkmamalıyız; çünkü büyük hastalıklar öyle sessizce yok olmazlar. Bugün yeryüzünün yükselen ateşini terleyerek atması ve vücudun ve damarların temizlenmesi için derinlere gömülü zehirlerini kusması gerekmektedir. Bu çalkantıların büyük bir değişim sürecinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabul edersek bununla daha etkili bir şekilde başa çıkabiliriz.

Gezegenimizi ya da onun insanların iyileştirecek sihirli bir reçete yoktur. Ancak gezegendeki yaşamın tüm alanların etkileyen derin hastalıklar hakkında farkındalığımız ne kadar atarsa mevcut rotamızı değiştirmeye ve yeni rotamızla yola çıkmaya o kadar hazır olacağız. Bu yeni rota, içinde bulunduğumuz kaosu aşarak, yaratmaya yetisine kesinlikle sahip olduğumuz yeni bir düzene gitmektedir.

 Ekoköyler: Yeni Rotamız

Julian Rose. Çeviren: İlknur Urkun Kelso

Yeni İnsan Yayınevi

2014

 

Alıç Ağacı ile Sohbetler

1 Alıç ağacıNeredeyse yarım yüzyıl önce Ankara’da, Dikmen sırtlarında yalnız bir alıç ağacıyla bilge ruhlu bir üniversite hocası sohbet etmeye başlar. Önce birbirlerini tanır, sonra dereden tepeden konuşurlar. Daha çok da alıç ağacı anlatır. Atalarından, geçmişinden, Anadolu’nun her yerine dağılmış akrabalarından bahseder. Tüm bu sohbeti, o anların tanığı Prof. Dr. Hikmet Birand Alıç Ağacı ile Sohbetler adıyla kitaplaştırmıştır. Alıç ağacının sohbeti noktalarken söylediklerini kulak ardı etmek olanaksızdır:

“Sohbetlerimizi dinlemiş olanlar, Anadolu’yu gezerken bakıp geçtikleri, görmeden geçtikleri manzaraları artık başka bir gözle gözetleyecekler; gördükleri her otun, her çalı ve tek ağacın, taşın toprağın anlattıklarına kulak verecekler ve onlara karşı davranışlarına herhalde bir çekidüzen vereceklerdir.”

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları olarak Prof. Dr. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabını, Prof. Dr. Tuna Ekim’in sunuş yazısı ve Yrd. Doç. Dr. Mutlu Kart Gür’ün katkılarıyla bir kez daha okurlarla buluşturuyoruz.
(Tanıtım Bülteninden)

Alıç Ağacı ile Sohbetler

Hikmet Birand

İş Bankası Kültür Yayınları

2014

 

Resimli Türkiye Florası Cilt:1

3 Resimli Tr FLorası

Ülkemizin doğal bitkileri ile ilgili pek çok çalışma yapılmış; ancak sınırlı sayıda kitap yayımlanmıştır. Gerek kapsamı gerekse içeriğiyle Türk bilim insanlarının özverili çalışmalarının ürünü olan Resimli Türkiye Florası, bu özellikleriyle botanik tarihimiz açısından farklı öneme sahiptir. Barındırdığı canlı çeşitliliği ve zenginliğiyle bir ülkeden çok kıta olarak da kabul edilebilecek ülkemizde, Cumhuriyet’in 100. yılı onuruna hazırlanan Resimli Türkiye Florası, 28 cilt olarak planlanmıştır. Eser, akademik çevrelerin yanı sıra halkın da hizmetine sunulmuş bir başvuru kaynağı, daha da önemlisi yol gösterici kılavuz niteliğindedir .
(Tanıtım Bülteninden)

 

Resimli Türkiye Florası Cilt:1

Kolektif

İş Bankası Kültür Yayınları

2014

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.