Doğa MücadelesiManşet

Zonguldak’ta kömürlü termik santrallere Greenpeace aktivistleri çıkarma yaptı

0

İstanbul’dan ayrılan Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior bu sabaha karşı 5:00 sularında Zonguldak Çatalağzı açıklarına vardı. Rainbow Warrior’un Zonguldak açıklarına varması ile birlikte Greenpeace aktivistleriniin kömür karşıtı eylemi başladı. Güvenlik görevlilerinin sert müdahalede bulunduğu barışçıl eylemde şu ana kadar 5 eylemci gözaltına alındı. Eylem sonrası limandaki çalışmalar durduruldu.

1 rainbow warrior

Çatalağzı açıklarında demirleyen Rainbow Warrior’un yelken direğine “Kömür varsa sağlık yok” yazılı pankart asılırken, günün ilk ışıklarıyla Greenpeace’e destek veren 21 gönüllü eylemci, Çatalağzı kömürlü termik santralinde, kömürün insan sağlığına etkilerine karşı eyleme başladı.

Üç gruba ayrılan eylemcilerin bir bölümü santralin limanında kömür boşaltan iki vince tırmanmak istedi. İlk grup başarılı olurken ikinci grup güvenlik görevlileriyle işçilerin müdahalesi ve sözlü tehditleriyle karşılaştı. Güvenlik tarafından coplanan bir eylemci bacağından hafif yaralandı. Üçüncü grup ise santrale kömür taşıyan bantlara tırmandı ve ‘Kömür varsa sağlık yok’ ve “Kömürü durdur” yazılı pankartlar açtı. Limana kömür taşıyan iki yük gemisine de “Kömür öldürür” yazıldı.

2 rainbow warrior

Olay yerine kısa sürede polis, deniz polisi ve sahil güvenlik gelirken, santrali işleten Eren Holding’e ait iki bot, içinde eylemcilerin ve basının bulunduğu iki ayrı tekneyi su sıkıp taciz ederek olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştı. Greenpeace’in eylemi şu dakikalarda hala devam ediyor. Eylemcilerin amacı, halk sağlığını koruma konusunda sağlık bakanlığı’nı göreve çağırmak.

Pınar Aksoğan, “Kömürlü termik santraller Zonduldak’ta çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor”

Kömürlü termik santrallerin yarattığı kirlilik sebebiyle Zonguldak’ta çevre ve insan sağlığının ciddi bir risk altında olduğunu ifade eden Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan,

“Zonguldak Çatalağzı’nda, kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesi zaten insan sağlığını tehdit eden boyutlarda. Üstüne üstlük bu bölgede yeni santral planları yapılıyor. Bu sadece Zonguldak’ın sorunu değil. Bu, bütün Türkiye’nin sorunu. Çünkü Türkiye’de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu astım, kanser ve kalp rahatsızlıkları dramatik biçimde artacak. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli. Bugün sağlığımızı ve temiz hava soluma hakkımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz. Sağlık Bakanı’nı harekete geçmeye çağırıyoruz. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz” dedi.

Sessiz Katil

3 rainbow warrior

Greenpeace’in, Stuttgart Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Sessiz Katil” raporuna göre, 2010 yılında var olan kömürlü termik santraller nedeniyle 7900 kişi hayatını kaybetti. Zonguldak ve Amasra’da çalışmakta olan santrallere planlanmakta olanlar da eklendiği zaman yılda toplam 4700 yaşam yılı kaybına neden olacak.

Sessiz Katil” raporunun verilerini kullandığı 2010 yılından bugüne, planlanan ve izin aşamasında olan kömürlü termik santral sayısı 42’den 80’e çıktı. Oysa Türkiye’nin atmosferinde bir tek daha kömürlü santrale yer yok. Kömürün insan sağlığına yarattığı zararlı etkinin önüne geçmenin tek yolu, artık yeni kömürlü termik santrallere izin verilmemesi ve var olan santrallerin aşamalı olarak kapatılması. Bunun yapılabilmesi için, Enerji Bakanlığı’nın artık yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliğini öncelik haline getirerek, kendisine bir yol haritası belirlemesi ve bu yol haritasını uygulamaya başlaması gerekiyor.

Greenpeace’in Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi ve Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi ile birlikte hazırladığı Enerji Devrimi raporu, Türkiye’nin 2040’a kadar elektrik ihtiyacının %85’ini yenilenebilir enerjilerden karşılayabileceğini gösteriyor.

Rainbow Warrior, kömüre karşı turuna devam ediyor

4 zonguldak_eylem_5

Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior, kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek ve yenilenebilir enerji geleceğinin mümkün olduğunu anlatmak için Türkiye’ye geldi ve 6 Eylül’de İstanbul’dan Türkiye turuna başladı. Geminin ilk durağında 2000’den fazla kişi, gemiyi ziyaret ederek çeşitli etkinliklere katıldı. Rainbow Warrior Eylül sonuna kadar turuna devam edip pek çok limana uğrayacak.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.