İklim KriziManşet

İklim aktivistleri “haklı” bulundu

0

Mayıs 2013’de beyaz bir balıkçı teknesi ile ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Brayton Point kömür santraline 40 bin ton kömür taşıyan geminin önünü kesen ve santrale girişini engelleyen Ken Ward ve Jay O’Hara adlı iki aktivist yaptıkları bu eylem ile tutuklanmış ve yargılama süreci başlamıştı. Hafta başındaki son duruşmada Bölge Savcısı Samuel Sutter aktivistler hakkındaki tüm suçlamaları düşürdü.

coal

Ken Ward (soldaki) ve Jay O’Hara 2013’deki eylemde kullandıkları tekneleriyle. Fotoğraf: BEN THOMPSON

Kömür şirketinin sera gazı salımlarını durdurmak ve kapatılmasını sağlamak amacıyla eylemlerini gerçekleştiren; düzeni bozmak, güvenli olmayan bir eylem gerçekleştirmek, gemiler için tehlike yaratmak gibi suçlamalarla 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan aktivistler haklarındaki hiçbir suçlamadan ceza almazken sadece yerel idareye toplam 4000 Dolar vermeleri kararlaştırıldı.

Aktivistler  büyük felaketlerin önlenmesi amacıyla yapılan “haklı savunma”dan yargılanmalarını talep ettiler ve büyük bir felaket olan iklim değişikliğini önleyebilmek için bu eylemi gerçekleştirdiklerini belirttiler. Aktivistler, NASA iklim bilimcisi Jim Hansen ve 350.org kurucularından Bill McKibben’ı savunmada tanık olarak göstermeyi planlıyorlardı. Amerika tarihinde ilk defa “iklim için haklı savunma” kabul edildi ve aktivistler haklı bulundu.

Basın açıklamasını elinde Bill McKibben’ın 2 yıl önce Rolling Stones dergisinde yayınladığı iklim değişikliği manifestosu ile gerçekleştiren Savcı “Bu iki aktivistin iklim krizi noktasında olduğumuz konusunda haklı olduklarını düşünüyorum. İklim değişikliği günümüzün en ağır krizlerinden biridir. Benim mütevazi görüşüme göre politikacılar bu konuda fena halde eksik kalıyorlar“ şeklinde açıklama yaptı.

Eylül 21’de New York’da büyük bir iklim yürüyüşü düzenleyen kuruluşların başında gelen 350.org kurucularından Bill McKibben kararı “dikkate değer” olarak nitelendirirken Savcı 21 Eylül yürüyüşüne katılacağını belirtti.

(Boston Globe, Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.