EnerjiManşet

‘Gökkuşağı Savaşçısı’ Türkiye’de

0

Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior Türkiye’ye geliyor. 6-21 Eylül tarihlerinde Türkiye’de olacak gemi, 6-8 Eylül tarihlerinde İstanbul’da Üsküdar sahilinde halkın ziyaretine açık olacak. Gemi, Türkiye’de var olan ve planlanmakta olan kömürlü termik santrallerin çevre ve sağlık etkilerine dikkat çekmek için geliyor.

Rainbow Warrior on the Columbia River

İstanbul’da Üsküdar sahilinde halkın ziyaretine açık olarak geçireceği üç günün ardından Karadeniz turuna başlayacak olan gemi, ardından Çanakkale Karabiga ve İzmir’i ziyaret edecek. Gemi, İstanbul’da bulunduğu 6-8 Eylül tarihlerinde 10.00-12.00 ve 13.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Halka açık saatlerde, çocukların ve gençlerin de katılımına uygun etkinlikler düzenlenecek.

Greenpeace’in ilk Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisi, 1985 yılında Fransız hükümeti ajanları tarafından bombalanıp batırıldı, ikinci gemi ise 20 yılı aşkın süre boyunca çevre suçlarıyla mücadele ettikten sonra 2011 yılında emekliye ayrılarak Bangladeş’te bir hastane gemisi olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye’ye ilk kez gelen bu üçüncü gemi ise, Greenpeace’in 40. yılı olan 2011 yılında çevre mücadelesine başladı. Gemi, 1255 m2’lik yelken alanı sayesinde, karbon ayak izini en aza indirecek şekilde tasarlandı.

Arctic 30 Activist on the Rainbow Warrior in the North Sea Arktik 30 Aktivisten an Bord der Rainbow Warrior III

Peter Willcox

Kaptan da efsane

Rainbow Warrior gemisinin şu anki kaptanı, 1985 yılında bombalanmış olan geminin de kaptanı olan Peter Willcox. Willcox aynı zamanda, geçtiğimiz yıl Rusya’da tüm ekibi göz altına alınan Arctic Sunrise gemisinin de kaptanıydı.

İlk kez Türkiye’ye gelen gemi için Greenpeace internet üzerinden de bir kampanya başlattı. gemideyim.org adresi üzerinden yürütülen kampanyaya en çok destek getiren kişi, gemi turunda Greenpeace ekibiyle yer alma şansı yakalayacak.

Kömüre dikkat çekecek 

Geminin Türkiye’ye geliş amacı, kömürlü termik santral tehdidine dikkat çekmek. Türkiye, 80 yeni kömürlü termik santral planı ile, dünyanın en büyük 4. büyük kömür tehdidi olmaya aday. Greenpeace’in, Stuttgart Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Sessiz Katil’ raporuna göre, 2010 yılında var olan kömürlü termik santraller nedeniyle 7900 kişi hayatını kaybetti. Planlanan yaklaşık 80 kömürlü santral gerçekleşirse her sene ömrümüzden 39.000 yaşam yılı daha çalınacak ve 4100 erken ölüm daha gerçekleşecek.

İsim Kızılderili kabilesin kehanetinden 

Rainbow Warrior gemisinin adı, Kızılderili Cree kabilesinin bir kehanetine dayanıyor. Kehanete göre, “Gün gelecek, yerküre hastalanacak. İşte o zaman, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden, lafa değil işe bakan insanlar toplanıp bir kabile oluşturacak. Bu kabile yerküreyi iyileştirmek için çalışacak. Ve bu kabilenin ismi ‘Gökkuşağı Savaşçıları’ (Rainbow Warrior) olacak.”

Gemi, yarından itibaren üç gün boyunca Üsküdar’da Paşa Limanı Caddesi Tütün deposu karşısında ziyaret edilebilir. Sonrasında Türkiye turu başlayacak.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.