İklim KriziManşet

Tarihin en büyük iklim eylemi 21 Eylül’de

0

afi21 Eylül günü New York’ta yapılacak olan iklim değişikliği yürüyüşünün tarihin en büyük kitle hareketlerinden biri olması bekleniyor.

Küresel Eylem Grubu tarafından bugün Cezayir Toplantı Salonu’nda gazeteci Pelin Cengiz‘in moderatörlüğünde yapılan basın toplantısında, 20-21 Eylül’de İstanbul’da “Laf Değil Eylem”, “İklimi Değil Sistemi Değiştir” sloganıyla yapılacak olan Karşı-İklim Zirvesi ile ilgili bir konuşma yapan Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye’de halen yaşanmakta olan ağır kuraklıktan Kanada’da yaşanan mega orman yangınlarına kadar her gün görüldüğünü ve iklim değişikliğinin durdurulması için kitlesel seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

New York’ta 23 Eylül’de BM Genel Sekreteri Ben Ki Moon‘un çağrısıyla yapılacak olan iklim değişikliği liderler zirvesinin önemli olduğunu söyleyen Madra, bu zirve öncesinde yapılacak Halkların İklim Yürüyüşü’nün sadece çevreciler tarafından değil, işçi sendikalarından Ferguson’da direnenlere kadar çeşitli çevrelerin desteğiyle yapılacağını ve tarihin en büyük iklim değişikliği gösterisinin beklendiğini söyledi.

Basın toplantısında Mahir Ilgaz, Pelin Cengiz, Ömer Madra ve Nuran Yüce (Foto: Şenol Karakaş)

Basın toplantısında Mahir Ilgaz, Pelin Cengiz, Ömer Madra ve Nuran Yüce (Foto: Şenol Karakaş)

Basın toplantısında konuşan 350.org’dan Mahir Ilgaz, 20-21 Eylül’ün Küresel Eylem Günü olarak ilan edildiğini, ortak talepler çevresinde dünyanın her yerinde eylemler yapılacağını söyledi. Laf Değil Eylem sloganıyla hemen harekete geçilmesinin isteneceğini, sadece New York’ta değil bütün dünyada eylemler yapılmasının amacının liderlere zirveden ülkenize döndüğünüzde verdiğiniz sözleri takip edeceğiz ve size rahat vermeyeceğiz demek olduğunu söyledi.

Küresel Eylem Grubu’ndan Nuran Yüce ise İstanbul’da yapılacak olan eylemleri anlattı. Bütün verilerin daha hızlı harekete geçmemiz gerektiğini anlattığını söyleyen Nuran Yüce, karbonsuz enerjilere geçmek gibi kolektif çözümlerin uygulanabilir olduğunu, bugüne dek 19 kez iklim zirvesi gerçekleştiğini ancak iklim değişikliğini durduracak herhangi bir uluslararası sözleşme yapılamadığını söyledi.

Türkiye’nin iklim politikasının ise “koca bir hiç” olarak tanımlayan Yüce, Türkiye’nin iklim zirvelerinde de görünmez olmayı tercih ettiğini söyledi. Gerçekleştirilecek olan küresel hareketin, liderlerin sonuç alıcı bir anlaşmaya varmasını talep edeceğini söyleyen Yüce, 20-21 Eylül’de İstanbul’da yapılacak olan etkinliklerin Tütün Deposu’nda yapılacağını söyledi. 21 Eylül’de İstanbul’da iklim adaleti yürüyüşü de yapılacağını söyleyen Yüce, dünyayı değiştirmek için neyi değiştirmek gerekiyorsa onu değiştireceklerini söyledi.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.