DünyaManşet

Ebola Kongo’ya sıçradı: 4 ölü

0

Başta Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya olmak üzere çeşitli ülkelerde görülen Ebola salgını Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne de sıçradı.

ebola

BBC’ye konuşan Sağlık Bakanı Felix Numbi, Kongo’nun kuseyinde yer alan Equateur bölgesinde iki kişi üzerinde yapılan testlerde Ebola virüsüne rastlandığını söyledi.Bakan Numbi, salgının yayılmasını engellemek için bölgenin karantinaya alındığını belirtti.

İki vakanın kesinleşmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü de (WHO), çeşitli sağlık ekipmanlarını vakaların görüldüğü bölgeye gönderdi.

Bölgede, ishal, kusma ve ateş belirtileri gösteren 13 kişinin öldüğü açıklanmış fakat ölümlerin Orta Afrika’da görülen başka bir salgından kaynaklandığı ifade edilmişti.

Virüse karşı ilaç umudu

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), yayılma hızı ve kapsamı nedeniyle “daha önce eşi benzeri görülmemiş bir durum” yorumu yaptığı Ebola sagını nedeniyle, mart 2014’ten bugüne Orta Afrika’da 2.615 kişi hayatını kaybetti. WHO’ya göre hastalık yüzde 25 ila yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanıyor.

İdrar, kan, ter veya tükürük gibi vücut sıvısı veya salgılarıyla temas halinde bulaşan Ebola’nın bilinen tedavisi veya aşısı bulunmuyor. Fakat virüse karşı kullanılan, henüz test aşamasındaki ZMapp adlı bir ilaçla senfeksiyon kapan hastalardan bazılarının sağlığına kavuştuğu görüldü.

Hastalığı saklayanlara hapis cezası

Aylardır Ebola virüsüyle boğuşan ülkelerden Sierra Leone’de ise, Cumartesi günü, Ebola hastalarının kendilerini gizlemesini suç sayan yeni bir yasa meclis onayından geçti. Yasanın Sierra Leone Cumhurbaşkanı’nın onayından da geçmesi durumunda, hastalığını saklayanlar iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Fildişi Sahili de Ebola virüsünün ülkeye sıçramasını engellemek için sınır geçişlerini kapatmıştı. Ülke ayrıca, Sierra Leone, Liberya ve Gine’den kalkan uçaklara ülke topraklarına iniş yasağı getirdi. Gabon, Senegal, Kamerun ve Güney Afrika da benzer önlemler aldı.

(Reuters/ BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.